ETIKA AUTENTIČNOSTI Prikaži uvećano

ETIKA AUTENTIČNOSTI

Charles Taylor

Verbum

9789532351958

Novi proizvod

Sve je prisutnije mišljenje kako je svijet prije bio bolji, možda prije pedeset godina, možda stoljećima prije, ali svakako prije negoli je modernitet prevladao sa svojom neizvjesnošću i sumnjičavošću...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

38,40 KM .

Podaci

Autor Charles Taylor
Izdavač Verbum
Godina 2009
Uvez tvrdi
Broj stranica 134
ISBN 978-953-235-195-8
Jezik Hrvatski

Više informacija

Sve je prisutnije mišljenje kako je svijet prije bio bolji, možda prije pedeset godina, možda stoljećima prije, ali svakako prije negoli je modernitet prevladao sa svojom neizvjesnošću i sumnjičavošću. I dok jedni jadikuju nad padom zapadne kulture u relativizam i nihilizam, a drugi slave taj trend kao oslobađajuću vrstu napretka, jedan od najznačajnijih živućih filozofa Charles Taylor poziva sve na suočavanje s krizom morala i političkom krizom našega vremena kako bi se znali nositi s modernim izazovima.

U srcu moderne bolesti, po svim pokazateljima, jest ideja autentičnosti, ideja samoispunjenja koja, čini se, pokazuje neučinkovitom cijelu tradiciju općih vrjednota i socijalnih obveza. Tu Taylor prepoznaje probleme povezane s modernim nastojanjima za samoostvarenjem i poziva na otpornost prema kulturnome pesimizmu. On također prepoznaje da je impuls prema samoispunjnju često izražen na egoistične načine, ali uvjerava da to ipak nije jednostavno odbacivanje tradicionalnih vrijednosti i socijalnoga predanja, nego uz to održava i nešto autentično i vrijedno u modernoj kulturi.

Knjiga donosi prikaz ideja i ideologija od Nietzschea do Gail Sheehy, od Allana Blooma do Michela Foucaulta, gdje Taylor razvrstava dobro od štetnoga u modernoj izgradnji autentična pojedinca. Samo razlikujući što je dobro u modernim težnjama od onoga što je socijalno i politički opasno, kaže Taylor, naše doba može ostvariti svoja obećanja. Stoga ova ohrabrujuća i provokativna Taylorova knjiga koja govori o modernim izazovima poziva sve da na njih odgovore.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: