FILOZOFI I LJUBAV Prikaži uvećano

FILOZOFI I LJUBAV

Aude Lancelin, Marie Lemmonier

TIM press

9789538075131

Novi proizvod

Filozofi i ljubav. Ljubav od Sokrata do Simone de Beauvoir djelo je dviju novinarki ugledne francuske kulturne tjedne novine „Le Nouvel Observateur“, Aude Lancelin, zamjenice glavnog urednika, i Marie Lemonnier...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

44,70 KM .

Podaci

Autor Aude Lancelin, Marie Lemmonier
Izdavač TIM press
Godina 2016
Uvez meki
Broj stranica 252
ISBN 978-953-8075-13-1
Jezik Hrvatski

Više informacija

Filozofi i ljubav. Ljubav od Sokrata do Simone de Beauvoir djelo je dviju novinarki ugledne francuske kulturne tjedne novine „Le Nouvel Observateur“, Aude Lancelin, zamjenice glavnog urednika, i Marie Lemonnier.

Poznata izreka kaže da ljubav i filozofija teško mogu živjeti zajedno. Čak ni svaka u svojoj sobi, bar otkako su nastupila moderna vremena. Pred sveopćim razočaranjem u svijet, ljubav, taj nadasve očaravajući osjećaj, navodno bi se vrlo lako pokolebala i odustala. Mali Amor, u svojemu istodobno djetinjastom i neprijateljskom liku, s krilima koja skrivaju ubojiti luk, pridružio bi se drugim bogovima na groblju starih budalaština. Upravo taj motiv pokreće knjigu Filozofi i ljubav.

Kako je bavljenje filozofijom kroz povijest uglavnom bila povlastica muškaraca, rasprave na temu ljubavi tako su i jednostrane u svojoj ograničenosti, što će biti podloga ovom živopisnom, učestalo suptilno ironičnom, ali lijepo napisanom štivu podatnom široj publici.
Brojne povijesne i filozofske reference te reference iz suvremene fikcije prate portrete Sokrata, Lukrecija, Epikura, Montaignea, Jean-Jacquesa Rousseaua, Kanta, Schopenhauera, Kierkegaarda, Nietzschea, Heideggera i Arendt te Sartrea i de Beauvoir, ali i idejnu ostavštinu ovih trinaestero filozofa čije će vas nečuveno licemjerje te često nerazumni postupci i ideje nasmijati, a možda i nečemu podučiti.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: