SLOBODA UZVIŠENIJA OD NUŽNOSTI Prikaži uvećano

SLOBODA UZVIŠENIJA OD NUŽNOSTI

Ivan Duns Škot

Naklada Breza

9789537036744

Novi proizvod

Sloboda uzvišenija od nužnosti sadržava tri Škotova spisa o slobodi, koja su objavljena bilingvalno, i interpretaciju tih tekstova. Knjigu je priredio fra Mile Babić, profesor filozofskih znanosti na Franjevačkoj teologiji, koji ističe da je Duns Škot najveći filozof slobode u zapadnom mišljenju...

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

58,50 KM .

Podaci

Autor Ivan Duns Škot
Izdavač Naklada Breza
Godina 2012
Uvez tvrdi
Broj stranica 223
ISBN 978-953-7036-74-4
Jezik Hrvatski

Više informacija

Sloboda uzvišenija od nužnosti sadržava tri Škotova spisa o slobodi, koja su objavljena bilingvalno, i interpretaciju tih tekstova. Knjigu je priredio fra Mile Babić, profesor filozofskih znanosti na Franjevačkoj teologiji, koji ističe da je Duns Škot najveći filozof slobode u zapadnom mišljenju. Već je Hannah Arendt davno napisala da Škot nema ni prethodnika ni sljedbenika kad je riječ o poimanju slobode.

U svojoj interpretaciji Aristotelove Metafizike (knj. 9, kvestija 15) Škot tvrdi: "Haec enim nobilior est contingentia necessitate" ("Ova je, naime, kontingencija, sloboda, izvrsnija od nužnosti"). Time je metafiiku nužnosti Škot pretvorio u metafiziku slobode. Svojom tvrdnjom "Perfectionis est in Deo nihil necessario causare" ("Svojstvo je savršenosti u Bogu da ništa ne prouzročuje nužno") utemeljio je teologiju slobode.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: