TOMA AKVINSKI - IZABRANO DJELO Prikaži uvećano

TOMA AKVINSKI - IZABRANO DJELO

Nakladni zavod Globus

9789531671743

Novi proizvod

Prvobitni je cilj ovoga izbora predočiti djelo Tome Akvinskoga kao jedinstvenu filozofsko-teološku sabirnicu svjetske misli i ujedno pokušati odgovoriti na neke temeljne misaone preokupacije našega vremena. Veličina je tomizma u tome što je uveo Tomu u dijalog s mišlju vremena koje više nije bilo vrijeme u kojem je Toma živio.

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

108,00 KM .

Podaci

Autor Toma Akvinski
Izdavač Nakladni zavod Globus d.o.o.
Godina 2005
Uvez tvrdi
Broj stranica 480
Format 20 x 28 cm
Jezik Hrvatski

Više informacija

Izabrano djelo ima za cilj predočiti djelo Tome Akvinskoga († 1274.) kao jedinstvenu filozofsko-teološku sabirnicu svjetske misli. Ujedno i pokušati odgovoriti na neke temeljne misaone preokupacije našega vremena. Veličina je tomizma u tome što je uveo Tomu u bezvremeni dijalog.  Tomizam je “oblik mišljenja utemeljen na razložnu uvjerenju po kojem principi, postupak i zaključci Tomine filozofije i teologije tvore temelj razmišljanja u suvremenom svijetu”.

Pored uvoda u život i djelo Tome Akvinskog, tu su tekstovi s područja svih glavnih filozofskih, teorijsko-praktičnih, teoloških i dogmatsko-moralnih struka. Tu su i dva poveća poglavlja filozofskih i teoloških djela od kojih su neka u latinskom originalu. Zatim pjesme, bibliografija, rječnik pojmova, te kazalo imena i latinskih pojmova.

Izbor tekstova omogućuje najpotpuniji uvid u cjelinu pojedinog djela i u cjelinu Tomina cjelokupnog stvaralaštva. Cjelovito su prevedene tri filozofske rasprave; O biću i bîti, O vječnosti svijeta i O kraljevstvu, dva teološka Nastupna predavanja na Pariškom sveučilištu, čija je tematika biblijska, Pismo Bernardu, opatu Monte Cassina (1274.) i sva pjesnička djela. U izboru iz filozofskih djela prevedeni su još i Tomini Predgovori komentara Aristotelovih djela. Toma u njima izlaže svoje bitne filozofske nazore, prvo izlaganje I. knjige Aristotelove Etike; prva tri izlaganja I. knjige Aristotelove Metafizike, te peto pitanje Tomina tumačenja Boetijeva djela O Trojstvu.

Također pogledajte

30 drugih knjiga iz iste kategorije: