Homo necans Prikaži uvećano

HOMO NECANS

Walter Burkert

Naklada Breza

9789537036348

Novi proizvod

Nisu toliko granice znanosti, koliko preobilje onoga što se može znati, ono što čini pokušaj da se objasni religiozno ponašanje čovjeka gotovo beznadnim poduhvatom. Mnoštvo raspoloživih podataka i interpretacija odavno nadilazi sve ono što pojedinac u svome životu može primiti i usvojiti.

Više detalja

dostupno

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

55,40 KM .

Podaci

Autor Walter Burkert
Izdavač Naklada Breza
Godina 2007
Uvez meki
Broj stranica 370
ISBN 9789537036348
Jezik Hrvatski

Više informacija

Nisu toliko granice znanosti, koliko preobilje onoga što se može znati, ono što čini pokušaj da se objasni religiozno ponašanje čovjeka gotovo beznadnim poduhvatom. Mnoštvo raspoloživih podataka i interpretacija odavno nadilazi sve ono što pojedinac u svome životu može primiti i usvojiti. Možda ćemo uskoro tu bujicu informacija uređivati i pregledavati samo kolektivno pomoću nadosobnih programa. Ipak, sve dok je pred pojedincem zadaća da se u duhovnoj samostalnosti orijentira u svome svijetu, on se također smije i mora izložiti riziku da ocrta model svoga položaja i da zbunjujuću mnoštvenost svede na razumljivi oblik.

Filolog koji polazeći od starogrčkih tekstova pokušava razumjeti bioioško-psihološko-sociološka objašnjenja religioznih fenomena izlaže se, naravno, opasnosti da pri pokušaju da sjedne na više stolica ostane bez ijedne. Drži li se u filologiji stranputicom udaljavanje od striktnoga bavljenja tekstovima, psihologija i sociologija još su manje sklone analizu suvremenosti opterećivati historijskom perspektivom koja seže unatrag sve do antike, pa i dalje. Osim toga, postoji bojazan da se ovdje mogu previdjeti bitne spoznaje biologije, psihologije, etnologije, baš kao i nalazi arheologije, a najviše možda zabrinjava da staroorjentalnu predaju nestručnjak nije mogao koristiti na primjeren način. Pa ipak, nije prihvatljivo granice među strukama hipostazirati u granice među predmetima. Filologija preuzima pretpostavke razumijevanja od biološko-psihološko-sociološki određene okoline i njezine tradicije; i kao što je biologija s idejom evolucije prisvojila povijesnu dimenziju, trebala bi se nakon psihologije i sociologija otvoriti shvaćanju da je ljudsko društvo obilježeno prošlošću i da ga možemo razumjeti jedino s osvrtom na njegov razvoj kroz duga vremenska razdoblja...

30 drugih knjiga iz iste kategorije: