GANGA - S IZVORA GLAS Prikaži uvećano

GANGA - S IZVORA GLAS

Ante Kraljević

Udruga DAVORIJA Grude

9789926818807

Novi proizvod

Nakon dvije godine snimanja i brižljivog biranja reprezentativnih pjevanja završen je projekt koji se manifestirao kao izdanje s CD-om i knjižicom "S izvora glas". 75 ganga od Cetine do Neretve otpjevalo je 23 gangaša. 

Više detalja

20,00 KM .

Podaci

Autor Ante Kraljević
Izdavač Udruga za očuvanje kulturne baštine i istobiti DAVORIJA Grude
Godina 2017
Uvez tvrdi
Prevoditelj 164
Format 15 x 15 cm
ISBN 978-9926-8188-0-7
Jezik Hrvatski

Više informacija

Nakon dvije godine snimanja i brižljivog biranja reprezentativnih pjevanja završen je projekt koji se manifestirao kao izdanje s CD-om i knjižicom "S izvora glas". 75 ganga od Cetine do Neretve otpjevalo je 23 gangaša. Birajući ona napoznatija, ali i najljepša pjevanja. Na samom CD većinu ganga pjeva Damir Miloš koji sa svojim momačkim glasom prikaziva izvorn ljepotu gange. Uz njega s po nekoliko primjera sudjeluju i legende gangaškog pjevanja - Sire, Stipe Jelić, Đulić, Pegotić, Gigalović, Vencel, Milan, Kempesi, braća Kopilašići... samo su neka od imena koja su zabilježena na ovom CD-u. Vrijedan prilog CD-a je i pripadajuća knjižica s tekstom Ante Kraljevića u kojem razvija vlastitu teoriju i raščlambu gange.

Uvodna riječ urednika ovog izdanja Jure Miloš

Još kao mala djeca braća Damir i Jure Miloš, s majčinim stricem Vinkom Alpezom "Vencelom, Dozom" (svojim izvanjskim didom), krenuli gangaškim stopama, zapravo stopama kulturne baštine hercegovačkog kraja Upravo su te stope proprtile do glasa kojemu je izvor omeđen područjem Imotski - Posušje - Grude. Kako ne bi izvor presušio, a glas ostao bez moći milozvučnoga pjevanja osebujnog naziva - ganga, krenulo se u pečenje nadaleko poznate hercegovačko-imotske gange koja je melem za dušu, poziv za prijatelja, oružje protiv neprijatelja, a pozdrav za dobronamjemika. Tako je iz zahvalnosti, ponajprije, prema didu Vinku, roditeljima Marini i Jozi i svim ostalim gangašima, znanstvenicima, prijateljima, koji su na bilo koji način sudjelovali u ovome naumu, te na kraju iz zahvalnosti prema samoj gangi i onomu što ona gangašima znači - nastao ovaj cvijetnik (antologija) s popratnom knjižicom metaforičnog naziva GANGA - S izvora glas.
Projekt je zamišljen kao cjelina koja objedinjuje gangu u njezinu zvučnom i pisanome obliku. Ovaj se CD usredotočuje na bekijsko-imotsku (otprilike područje današnjih općina Grude i Posušje, te Imotska krajina), belevarijsku (otprilike područje nekadašnje općine Široki Brijeg), te naijsku (otprilike područje današnje općine Ljubuški) vrstu gange. Riječ je, dakle, o izabranim napjevima iz poklada ovih triju vrsta gange, koji zrcale sklonosti samih izvođača i njihovo shvaćanje vrsnoće napjeva, što ne znači da su ostali, neuvršteni napjevi lošiji.
Kratka je knjiga zamišljena kao priručnik o gangi u kojemu se navode najvažniji podatci i znanstvene činjenice o nazivlju i iskonoslovlju riječi ganga, te o dosadašnjim radovima o gangi. Nadalje se kazuje o načinu, mjestu i vremenu nastanka gange, njezinim glazbenim značajkama, o odnosu gange i stiha gangi kao napjevu i njezinim vrstama, dobro i loše otpjevanoj gangi, osvrtu na izvedbe koje su sadržane na ovome CD-u i na kraju o budućnosti gange i potrebe njezina očuvanja u živućem obliku, a što se čini neophodnim, jer je ganga istobit (identitet) naroda s krševita područja Hercegovine i Imotske krajine. Važno je istaknuti kako je autor knjige pisao korijenskim pravopisom, što nije bila zamisao nakladnika i urednika CD-a i knjige, nego volja samoga autora.
Pivaj, brate, moje desno krilo, / S tobon mi je zapivati milo! S ovim se dvostihom počelo, a s njim će se i završiti. Od početka se nakupilo mnogo pismica koje su otpjevane, a koliko će ih još u budućnosti biti, tajna je gangaškog i životnog začaranog kruga! A u toj tajni leži bit gangina mudroslovlja.
Sa željom da ova antologija bude slušana i knjižica čitana, a s izvora glas, odnosno ganga otrgnuta zaboravu, urednik ovoga CD-a i knjige, u ime svih izvođača i suradnika na ovome projektu, zahvaljuje se svima onima koj i s u na bilo koji način podržali i potpomogli njegovo ostvarenje. Slušateljima i čateljima, uz obilje zdravlja i veselja, želim istančan sluh i oko sokolovo. Živjeli!

Također pogledajte

30 drugih knjiga iz iste kategorije: