IDEJNI SVEMIR NACIZMA Prikaži uvećano

IDEJNI SVEMIR NACIZMA

Carl Müller Frøland

TIM press

9789538075742

Novi proizvod

Ni 75 godina nakon sloma nacističke Njemačke, na jedno pitanje nema odgovora: kako se vodeća europska kultura mogla razviti u diktaturu koja je pokrenula novi svjetski rat i počinila zločin genocida? Što je nacizam i zašto su nacisti djelovali tako kako su djelovali? Nacizam nije nastao u idejno-povijesnom vakuumu, već je imao duboke korijene u njemačkoj kulturi.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

78,50 KM .

Podaci

Autor Carl Müller Frøland
Izdavač TIM press
Godina 2020
Uvez meki
Broj stranica 464
Format 155x240 mm
ISBN 978-953-8075-74-2
Jezik Hrvatski

Više informacija

Ni 75 godina nakon sloma nacističke Njemačke, na jedno pitanje nema odgovora: kako se vodeća europska kultura mogla razviti u diktaturu koja je pokrenula novi svjetski rat i počinila zločin genocida? Što je nacizam i zašto su nacisti djelovali tako kako su djelovali?

Nacizam nije nastao u idejno-povijesnom vakuumu, već je imao duboke korijene u njemačkoj kulturi. Knjiga Idejni svemir nacizma vodi nas na fascinantno putovanje od njemačkog romantizma do ere nacizma. Vidjet ćemo kako su se određeni misaoni tokovi pojavljivali i – možda iznenađujuće – doprinosili nastanku nacističke ideologije.

Knjiga ističe ključne značajke te ideologije: ultranacionalizam i vodstvo, rasno razmišljanje i antisemitizam, romantizam i totalitarizam i još mnogo toga. Autor analizira povijesno značenje filozofske misli Herdera, Schellinga, Schopenhauera, Nietzschea i drugih, prikazuje snažan utjecaj okultizma na nacizam te daje uvid u psihološki učinak nacističke ideologije – kako su nacistički ideali i stavovi nagnali pojedince da srdačno i energično prihvate nacistički režim, a Hitlera veličaju kao mesijansku, herojsku pojavu te borbenog i odlučnog spasitelja nacije. Ovo je priča o stvaranju „političke religije“ i njezinoj moći da potakne ljude na zvjerska djelovanja koja su u konačnici rezultirala holokaustom. Ponovno objavljivanje Hitlerove knjige Mein Kampf u Njemačkoj izazvalo je snažne reakcije, a zanimanje za nacizam veće je nego ikad. Tema je nevjerojatno aktualna jer nacizam baca svjetlo na ključna pitanja našeg vremena. Ekstremne ideologije, kao što su neonacizam i islamski radikalizam, progone Europu današnjice jer još postoje ljudi koji ubijaju uime rase i vjere.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: