DOBRO DOŠLI U SREDNJI VIJEK Prikaži uvećano

DOBRO DOŠLI U SREDNJI VIJEK

Michel Zink

TIM press

9789538075469

Novi proizvod

Kao u bajkama, u srednjovjekovnoj književnosti koja nam dolazi iz davno nestalog svijeta čini se da je sve nadohvat ruke, a zapravo ništa nije. Sve se udaljava baš onda kada mislimo da smo shvatili. Sve što srednji vijek odražava, sve ono što mislimo da razumijemo o njemu, sve ono što nas dira ili odbija kod njega treba dovesti u pitanje, provjeriti, potvrditi. 

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

29,30 KM .

Podaci

Autor Michel Zink
Izdavač TIM press
Godina 2018
Uvez meki
Broj stranica 176
Format 11x17 cm
ISBN 978-953-8075-46-9
Jezik Hrvatski

Više informacija

Kao u bajkama, u srednjovjekovnoj književnosti koja nam dolazi iz davno nestalog svijeta čini se da je sve nadohvat ruke, a zapravo ništa nije. Sve se udaljava baš onda kada mislimo da smo shvatili. Sve što srednji vijek odražava, sve ono što mislimo da razumijemo o njemu, sve ono što nas dira ili odbija kod njega treba dovesti u pitanje, provjeriti, potvrditi. Srednjovjekovna književnost ne poručuje ono što mislimo, njena namjera nije dirnuti nas ondje gdje nas pri prvome čitanju dira, ona vrvi aluzijama koje nam izmiču.

* * *

Prenijeti djelić užitka koji pružaju pjesme i priče iz srednjeg vijeka: to je bila ambicija mojih kronika koje su tijekom ljeta 2014. svakodnevno emitirane u eteru France Intera. Tako su se pronosile glasom prije negoli su objedinjene u knjizi, kao što se u srednjem vijeku naglas pjevalo ili recitiralo pjesme i romane koji su se potom prenosili u rukopise. Istina, pjevalo se i recitiralo u velikim sekvencijama. Moje su trajale svaka po tri i pol minute. U ono doba nije bilo toliko žurbe: život je bio kraći, ali vrijeme je protjecalo sporije.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: