DOBA PODJELA Prikaži uvećano

DOBA PODJELA

Tim Marshall

Znanje d.o.o.

9789533603841

Novi proizvod

Diljem svijeta grade se novi zidovi. Ponovno jačaju nacionalistički pokreti i politika identiteta. U posljednjih desetak godina podignute su tisuće kilometara zidova koji iznova oblikuju naš politički krajobraz.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

27,20 KM .

Podaci

Autor Tim Marshall
Izdavač ZNANJE d.o.o.
Godina 2021
Uvez meki
Broj stranica 288
Format 15x22,8 cm
ISBN 9789533603841
Jezik Hrvatski

Više informacija

Diljem svijeta grade se novi zidovi. Ponovno jačaju nacionalistički pokreti i politika identiteta. U posljednjih desetak godina podignute su tisuće kilometara zidova koji iznova oblikuju naš politički krajobraz. Današnji svijet podijeljen je na mnogo načina: rasno, vjerski, politički, materijalno. U Europi pukotine iz prošlog desetljeća ne prijete samo europskom jedinstvu nego, u nekim zemljama, i samoj liberalnoj demokraciji. Kina se suočava s podjelama između bogatih i siromašnih koje je toj zemlji donio kapitalizam, a jednako tako vatrozidom se štititi od utjecaja sa Zapada – i to je ono što će definirati njezinu budućnost. Sjedinjene Američke Države zidom na granici s Meksikom, čiju je izgradnju zagovarao bivši predsjednik Trump, pokušale bi zaustaviti migrantski val s juga, što korijene ima u strahu mnogih Amerikanaca od promjene demografskog stanja u SAD-u. Kako bismo shvatili današnja zbivanja u svijetu, trebamo shvatiti i ono što nas je dijelilo u prošlosti i što nas dijeli danas. Razmatrajući situaciju u Kini, SAD-u, Izraelu i Palestini, na Bliskom istoku, Indijskom potkontinentu, u Africi, Europi i Ujedinjenom Kraljevstvu, Tim Marshall, ugledni britanski geopolitički novinar i stručnjak za diplomatska pitanja, detaljno i odvažno analizira slijed povijesnih pogrešaka koje će u nadolazećim godinama promijeniti svijet.

U svijetu je oduvijek bilo zidova, od Kineskoga i Hadrijanova do Berlinskoga zida. I dok se nekoć cijela zajednica povlačila iza zidina da se zaštiti od prijetnji, danas iza njih trajno boravi tek manjina. Trend življenja u ograđenim zajednicama ponovno se počeo javljati tijekom 20. stoljeća i otad priča napreduje; u 21. stoljeću podignute su tisuće kilometara zidova i ograda. Najmanje 65 svjetskih zemalja podiglo je barijere duž svojih granica, a pola od onih nastalih nakon Drugoga svjetskog rata izgrađeno je u posljednja dva desetljeća.

Za nekoliko bi godina samo u Europi moglo biti više kilometara zidova nego na vrhuncu Hladnoga rata; započelo je odjeljivanjem Grčke i Makedonije, Makedonije i Srbije, Srbije i Mađarske, a zatim su druge zemlje nastavile niz: Slovenija se počela ograđivati na granici s Hrvatskom, Austrijanci su zagradili Sloveniju, Švedska je postavila barijere na granici s Danskom kako bi zaustavila imigrante, a Estonija, Latvija i Litva na granici s Rusijom grade obrambene utvrde. Ti nam zidovi mnogo govore o međunarodnoj politici, ali i o dubljim podjelama i nestabilnostima u samoj strukturi Europske unije i njezinih brojnih nacija.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: