ZAVJESA Prikaži uvećano

ZAVJESA

Milan Kundera

Meandar Media

9789532062120

Novi proizvod

U “Zavjesi”, najnovijoj knjizi eseja, Kundera se nadovezuje na prethodna djela “Umjetnost romana” i “Iznevjerene oporuke” te nastavlja istraživanja o romanu, odnosno njegovoj evoluciji, pišući o autorima (Sterne, Rabelais, Broch, Diderot, Musil, Kafka...) koji su obilježili povijest te književne vrste.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

42,50 KM .

Podaci

Autor Milan Kundera
Izdavač Meandar Media
Godina 2006
Uvez tvrdi
Prevoditelj Vanda Mikšić
Broj stranica 153
ISBN 9789532062120
Jezik Hrvatski

Više informacija

Bio on nacionalist ili kozmopolit, osjećao se na svome ili otuđeno, Europljanin je temeljno određen odnosom prema domovini. Nacionalna je problematika u Europi vjerojatno složenija i ozbiljnija no drugdje, u svakom je slučaju drukčija. Tomu se pridodaje još jedna osobitost: uz velike nacije u Europi postoje i one male, a neke od njih su tijekom posljednja dva stoljeća stekle (ili povratile) političku neovisnost. Možda mi je njihovo postojanje pomoglo da shvatim kako je kulturna raznolikost velika europska vrijednost. U vrijeme kada je ruski svijet nastojao preoblikovati moju malenu zemlju na svoju sliku i priliku, izrazio sam svoj ideal Europe ovim riječima: maksimum raznolikosti na minimumu prostora. Rusi više ne vladaju mojom domovinom, no taj je ideal još više u opasnosti. Sve europske nacije proživljavaju istu, zajedničku sudbinu, no svaka je proživljava drukčije, na temelju vlastitih iskustava. Stoga se i povijest svake europske umjetnosti (slikarstva, romana, glazbe itd.) javlja kao štafetna utrka gdje različite nacije jedna drugoj dodaju istu palicu.…

U “Zavjesi”, najnovijoj knjizi eseja, Kundera se nadovezuje na prethodna djela “Umjetnost romana” i “Iznevjerene oporuke” te nastavlja istraživanja o romanu, odnosno njegovoj evoluciji, pišući o autorima (Sterne, Rabelais, Broch, Diderot, Musil, Kafka...) koji su obilježili povijest te književne vrste. Pomalo ne tipično Kunderino prozno djelo koje pokušava na istu razinu važnosti staviti neki roman ili filozofsku knjigu i velike političke događaje, a sve u namjeri da se obnovi ideal Europe modernih vremena.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: