HRVATSKA DJEČJA KNJIŽEVNOST OKREĆE LIST Prikaži uvećano

HRVATSKA DJEČJA KNJIŽEVNOST OKREĆE LIST

BERISLAV MAJHUT

Matica hrvatska

9789533411521

Novi proizvod

Knjiga Berislava Majhuta "Hrvatska dječja književnost okreće list" zagovara potrebu novog pristupa korpusu hrvatske dječje književnosti.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

49,30 KM .

Podaci

Autor BERISLAV MAJHUT
Izdavač Matica hrvatska
Godina 2022
Uvez tvrdi
Broj stranica 410
ISBN 9789533411521
Jezik Hrvatski

Više informacija

Knjiga Berislava Majhuta "Hrvatska dječja književnost okreće list" zagovara potrebu novog pristupa korpusu hrvatske dječje književnosti. Naime, kako ističe Ana Batinić u recenziji knjige, unatoč velikim i sveobuhvatnim promjenama koje je Hrvatska doživjela u ekonomskom, društvenom i političkom pogledu, slika povijesti hrvatske dječje književnosti ostala je uglavnom nepromijenjena, a prethodno se kreirani, često ideološki „prilagođeni“ stavovi, kako pokazuje Berislav Majhut, nekritički perpetuiraju i danas.

U tom smislu, njegova je knjiga poziv na preslagivanje postojeće slagalice hrvatske književnosti za djecu i mlade na način očišćen od zahtjeva i propisa ideologije i socijalnih čimbenika, a usmjeren na sam predmet bavljenja.

Od nakladništva i prijevoda do novih čitanja kanonskih dječjih pisaca, Berislav Majhut obradio je i popunio prazna mjesta iz povijesti hrvatske dječje književnosti, a njegova nova knjiga svjedoči o „autorovoj izvrsnoj obaviještenosti“ (Robert Bacalja) te predstavlja „iskorak u proučavanju hrvatske dječje književnosti“ (Vinko Brešić).

30 drugih knjiga iz iste kategorije: