Tvrđava Prikaži uvećano

TVRĐAVA

Meša Selimović

Connectum d.o.o.

9789958290541

Novi proizvod

Radnja romana “Tvrđava” odvija se poslije bitke kod Hoćina u kojoj su Europljani pobijedili Osmanlijsko Carstvo. Glavni junak, Ahmet Šabo, vraća se iz Rusije u Sarajevo...

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

19,90 KM .

Podaci

Autor Meša Selimović
Izdavač Connectum d.o.o.
Godina 2017
Uvez meki
Broj stranica 383
Format 19,50 x 12 cm
ISBN 9789958209541

Više informacija

Radnja romana “Tvrđava” odvija se poslije bitke kod Hoćina u kojoj su Europljani pobijedili Osmanlijsko Carstvo. Glavni junak, Ahmet Šabo, vraća se iz Rusije u Sarajevo.

Ahmet na samom početku romana govori kako ne želi pričati o ratu u dalekoj zemlji, pa možemo pretpostaviti kakvim je strahotama i ubijanjima bio svjedok. Dolazi u Sarajevo, gdje je saznao da mu je cijela obitelj umrla od kuge i da je ostao sam.

Iako je početak romana prilično sumoran, jer Ahmet čitateljima priča o događajima iz rata, on ubrzo pronalazi ljubav svog života, kršćanku Tijanu. Iako su bili različite vjeroispovijesti, vjenčali su se i počeli zajedno živjeti u jednoj sobici. Živjeli su u jako teškim uvjetima, u sobi koja je bila dom ne samo njima već i žoharima. No, Tijana se nikada nije bunila jer je bila uz Ahmeta, a on je u njoj pronašao svoju mirnu luku. Iako joj j rekao kako s njim nikada neće imati puno, ostali su zajedno kroz sve nedaće – Ahmetov gubitak posla i Tijaninog pobačaja, da bi iz toga izašli još jači i s drugim djetetom na putu.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: