DEMOGEOGRAFIJA - Stanovništvo u prostornim odnosima i procesima Prikaži uvećano

DEMOGEOGRAFIJA - Stanovništvo u prostornim odnosima i procesima

Ivo Nejašmić

Školska knjiga

9789530308763

Novi proizvod

Knjiga obuhvaća svu relevantnu problematiku geografije stanovništva. Težište joj na razumijevanju i objašnjavanju dinamičkih komponenti stanovništva, tj. prirodnog kretanja i prostorne pokretljivosti...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

69,20 KM .

Podaci

Autor Ivo Nejašmić
Izdavač Školska knjiga
Godina 2005
Uvez tvrdi
Broj stranica 283
ISBN 953-0-30876-0
Jezik Hrvatski

Više informacija

Knjiga obuhvaća svu relevantnu problematiku geografije stanovništva. Težište joj na razumijevanju i objašnjavanju dinamičkih komponenti stanovništva, tj. prirodnog kretanja i prostorne pokretljivosti. Važno mjesto zauzima i prostorno-vremenska međuzavisnost spomenutih komponenti koja, izravno ili neizravno, uzrokuje promjene i razlike u broju, razmještaju i sastavu stanovništva. 

Obrađeno je 50-ak tematskih cjelina razvrstanih u šest poglavlja: 
• Uvod u geografsko proučavanje stanovništva 
• Razmještaj stanovništva na Zemlji 
• Razvoj svjetskog stanovništva /naseljenosti/ 
• Kretanje stanovništva 
• Sastav stanovništva 
• Stanovništvo, okoliš i razvoj. 

Knjiga obuhvaća 284 str., sa 117 slika (kartograma i dijagrama), 66 tablica, 305 navoda u popisu literature, abecednim kazalom pojmova i kazalom imena. 
Autor se koristio opsežnom relevantnom domaćom i inozemnom literaturom iz geografije stanovništva te iz demografije, sociologije i drugih znanstvenih disciplina, kao i najnovijim statističkim podacima. 
Navedeni su brojni primjeri koji dodatno objašnjavaju osnovni sadržaj. 
Unutar gotovo svake tematske cjeline izdvojeni su dijelovi u kojima se razmatra odgovarajuća problematika stanovništva Hrvatske. 
Slike su u funkciji razumijevanja prostornih razlika u demografskom razvoju: posebice valja istaknuti dvadesetak tematskih karata koje predočuju diferencirana demografska obilježja i procese u svijetu. 
Dio sadržaja dodatno je objašnjen u gotovo tristo bilješki (na dnu stranica). 
Knjiga je ponajprije namijenjena geografima, a trebala bi biti ''pri ruci'' i drugim stručnjacima (sociolozima, ekonomistima, politolozima, planerima i dr.). Djelo potpuno zadovoljava potrebe studija geografije (tj. nastavni program predmeta Demogeografija) te je prihvaćeno kao udžbenik Sveučilišta u Zagrebu (Manualia universitatis studiorum Zagrabiensis).

16 drugih knjiga iz iste kategorije: