DJECA ŽRTVE RATA I PORAĆA OPTUŽUJU! Prikaži uvećano

DJECA ŽRTVE RATA I PORAĆA OPTUŽUJU!

Ivan Ott

Naklada Bošković

9789532631272

Novi proizvod

Ivan Ott bio je kao dijete svjedok masovnih poslijeratnih pogubljenja "narodnih neprijatelja" i proživio torture ideološkog preodgoja u jednom od nekoliko poslijeratnih jugoslavenskih logora za djecu.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

45,00 KM .

Podaci

Autor Ivan Ott
Izdavač Naklada Bošković
Godina 2010
Uvez meki
Broj stranica 244
Format 16,5x24 cm
ISBN 9789532631272
Jezik Hrvatski

Više informacija

Ivan Ott bio je kao dijete svjedok masovnih poslijeratnih pogubljenja "narodnih neprijatelja" i proživio torture ideološkog preodgoja u jednom od nekoliko poslijeratnih jugoslavenskih logora za djecu.

Traume iz djetinstva odredile su autorovu perspektivu iz koje sagledava i iznosi podatke o stradanjima sve djece bez obzira ideologiju koja je stajala iza tih stradanja, o djeci koja su stradala u NDH i kasnije u ranim poratnim godinama po završetku 2. svjetskog rata u Jugoslaviji. Isto tako, opisana su djeca koju je komunistička vlast u Jugoslaviji poslije rata poslala u Sovjetski Savez na školovanje, njih oko 6 tisuća, koja su također bila žrtve ideologije.

Iako knjiga pokriva stradanja sve djece bez obzira na ideologiju koja je bila uzrok istima, autor je više okrenut događanjima nakon Drugoga svjetskog rata kada je komunistička vlast nastojala fokusirajući se na strahote ustaških vlasti u NDH zataškati vlastite zločine. Kao preživjeli svjedok tih tragičnih događaja Ott se služi dokumentima u opisivanju, pa tako u knjizi iznosi brojne primjere pogubljenja djece od strane partizana od 1942. do 1947. u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Ivan Ott piše o plavim dječacima, ženama i djeci koji su stradali od partizana1942. godine, o odgojno-popravnom domu za djecu dr­žavnih neprijatelja na bivšem gazdinstvu Petriček, o dječjem domu Rujevac na Baniji 1943., o svemu što se zbivalo u mjestu Ramsao u Austriji, o sudbini djece u dječjoj bolnici u Staroj Gradišci 1942., o dječjem logoru u Donjoj Reki kraj Jastrebarskog gdje su bila smještena djeca s Kozare, o romskoj djeci i djeci Volksdeutschera.

Autor opisuje i grozote nad djecom u logoru Kampor na otoku Rabu, u talijanskom koncentracijskom logoru Le Franschette di Alatri, u logoru El Shatt i dr. Opisuje manipulacije nad djecom i ženama koji su bili svjesno izloženi gladi, transportima od logo­ra do logora, od grada do grada, a djeca su u tim logorima umirala i nestajala bez traga.

U svemu tome, Ott ne propušta istaknuti i velike humane napore liječnika, sestara i osoblja iz hrvatskoga Crvenoga križa koji su pomagali djeci i spašavali stradalnike od gladi.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: