HESSE Prikaži uvećano

HESSE

Hugo Ball

ŠARENI DUĆAN

9789533201139

Novi proizvod

Hermann Hesse je »opće mjesto« svjetske književnosti 20. stoljeća: ugled je stekao knjigama Stepski vuk, Siddhartha, Igra staklenim perlama... u kojima je izvrsno spojio duhovnost istoka i mudrost zapada.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

27,40 KM .

Podaci

Autor Hugo Ball
Izdavač ŠARENI DUĆAN
Godina 2018
Uvez tvrdi
Broj stranica 212
Format 12.5 x 20.0 cm
ISBN 9789533201139
Jezik Hrvatski

Više informacija

Hermann Hesse je »opće mjesto« svjetske književnosti 20. stoljeća: ugled je stekao knjigama Stepski vuk, Siddhartha, Igra staklenim perlama... u kojima je izvrsno spojio duhovnost istoka i mudrost zapada; slavu mu je donijela Nobelova i ostale brojne nagrade za života, da bi nakon smrti 1962. polučio nezapamćen uspjeh, postavši istinski guru tek stasale generacije koja će, doslovce, prevrnuti svijet naglavce.
Autor ovoga Hesseova životopisa, Hugo Ball, cijenjen je avangardni umjetnik i pjesnik, suosnivač dadaizma, »performer« u Cabaretu Voltaire... Za razliku od Hessea, koji je utirao nove putove gradeći ih u znatnoj mjeri na tradiciji, Hugo Ball zalagao se za raskid sa svakom tradicijom. Za čovjeka koji je pisao stihove kao što su gadji beri bimba (koje su, usput rečeno, koristili Talking Heads u pjesmi I Zimbra), teško je bilo očekivati da s velikim razumijevanjem i ljubavlju piše o Hesseu. Premda naizgled dijametralno različita, dva su umjetnika »kliknula«, bili su duhovna braća – obojica naturalizirani Švicarci, obojica rođeni u Njemačkoj, suvremenici, obojica preosjetljivi (iberšpanti, rekao bi Krleža), umnogome poniženi i uvrijeđeni (rekao bi Dostojevski), bolno razočarani u duhovnu klimu Europe koja je dovela do Prvoga svjetskog rata i,
na kraju, obojica silno talentirani – i upravo je zato Ball uspješno detektirao i minuciozno obrazložio ključne elemente iz Hesseova života i djela.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: