ČITANJE NA ODLASKU Prikaži uvećano

ČITANJE NA ODLASKU

9789538075315

Novi proizvod

U knjizi Čitanje na odlasku. Književnost kao životna potreba Steinz u maniri majstora životne radosti izravno i nerijetko humoristično opisuje svoje tjelesno propadanje, bolnička iskustva te susrete s prijateljima i poznanicima. ..

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

38,50 KM .

Podaci

Autor Pieter Steinz
Izdavač TIM press
Godina 2017
Uvez meki
Broj stranica 232
ISBN 978-953-8075-31-5
Jezik Hrvatski

Više informacija

Nizozemskom književnom kritičaru, novinaru i publicistu Pieteru Steinzu u ljeto 2013. liječnici su dijagnosticirali amiotrofičnu lateralnu sklerozu (ALS) i rekli mu da će kvaliteta njegova života naglo opadati. Nedugo nakon početnog šoka, Steinz je u novinama NRC počeo objavljivati dnevnik u kojem je iz tjedna u tjedan razvoj svoje bolesti povezivao s knjigama koje je tijekom života pročitao i kojima se odlučio vratiti. Franz Kafka, Charles Dickens, Gerard Reve, William Shakespeare, Wisława Szymborska i pedesetak drugih pisaca te njihovi likovi postali su Steinzovi suputnici.

U knjizi Čitanje na odlasku. Književnost kao životna potreba Steinz u maniri majstora životne radosti izravno i nerijetko humoristično opisuje svoje tjelesno propadanje, bolnička iskustva te susrete s prijateljima i poznanicima. Klasici kao što su Grof Monte ChristoUredOblomovČarobna gora i Hadrijanovi memoari u Steinzovu dnevniku postaju polazište za promišljanja o ljudskoj nemoći, rastancima, mirenju, boli, ali i o prekrasnim trenucima koji, unatoč neumitnom svršetku, prate svaku smrtonosnu bolest.
Čitanje na odlasku nije samo dirljiva kronika najavljene smrti, već i iznenađujuće osobni pogled na svjetsku književnost.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: