ŠKOLA ŽIVOTA Prikaži uvećano

ŠKOLA ŽIVOTA (II. Izdanje)

Rob Riemen

TIM press

9789538075414

Novi proizvod

Rob Riemen, za knjigu ''Škola života'' razgovarao je s devetnaestero pomno odabranih prijatelja diljem svijeta. Riječ je o znanstvenicima, filozofima, glazbenicima, piscima, izdavačima i jednom sindikalistu, ljudima koji su svojim sposobnostima, ali i intelektualnim, znanstvenim, političkim ili umjetničkim talentima stekli svjetsku slavu...

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

33,90 KM .

Podaci

Autor Rob Riemen
Izdavač TIM press
Godina 2018
Uvez meki
Broj stranica 192
ISBN 978-953-8075-41-4
Jezik Hrvatski

Više informacija

Nakon velikog uspjeha prvog izdanja Škole života, objavljujemo drugo izdanje popularnog naslova renomiranog esejista i kulturalnog filozofa Roba Riemena.

Rob Riemen, utemeljitelj i direktor Instituta Nexus te glavni urednik časopisa Nexus, za knjigu Škola životarazgovarao je s devetnaestero pomno odabranih prijatelja diljem svijeta. Riječ je o znanstvenicima, filozofima, glazbenicima, piscima, izdavačima i jednom sindikalistu, ljudima koji su svojim sposobnostima, ali i intelektualnim, znanstvenim, političkim ili umjetničkim talentima stekli svjetsku slavu. Svi su prevalili dug i težak životni put, prepun uspona i padova, i u stanju su odgovoriti na središnje pitanje u svim razgovorima u ovoj knjizi: čemu te život naučio?

U svakom od ovih razgovora, polazišna točka je uloga oca. Bilo da je on poznati skladatelj, kao što je to otac Nurie Schönberg Nono, nevjerojatno moćan i bogati poslovni čovjek, kao što je otac knjižničarke Ismail Serageldin, maštoviti, ali ne odveć uspješan trgovac poput oca povjesničara Simona Schama, heroj otpora koji se oženio u talijansku intelektualnu obitelji, kao što je otac Benedetta Craverija, ili kralj, kao što je to slučaj princa El Hasana bin Talala, uloga i utjecaj oca pokazali su se središnjima u njihovim životima. Škola života završava razgovorom Rob Riemena i najstarijeg mu suradnika, njegova vlastitog oca, Toona Riemena, koji je u svoje vrijeme bio strastveni vođa sindikata.

Kako se životne priče ovih nevjerojatnih pojedinaca polako razvijaju, na površinu izlazi jasan uzorak: svi su oni samouki, a njihovim životima upravljale su strasti zbog kojih nikada nisu prestali raditi na onim stvarima koje su smatrali značajnima. Barokni glazbenik Jordi Savall, dirigent Bernard Haitink te pijanisti David Dubal i Russell Sherman govore o glazbi kao o životnoj sili; izdavači Peter Mayer, Andreas Landshoff i pokojni André Schiffrin pričaju o inspiraciji koju nam književnost može podariti – a tome svjedoči i Frido Mann, nakon što je konačno pošao stopama svoga djeda, Thomasa Manna, i postao piscem. Znanstvenik Antonio Damasio opisuje moć znatiželje; povjesničar umjetnosti Philippe de Montebello priča o ljepoti. Filozof Avishai Margalit, novinar Todd Gitlin i romanopisac i odvjetnik Louis Begley govore o utjecaju ideologije i snazi same povijesti. Zajedno, njihova svjedočanstva otkrivaju kako nas naše strasti, uvjerenja i odluke vodite trnovitim putem života.

Uvidi, iskustva i sjećanja koje nam Riemenovi sugovornici prezentiraju zapravo su svojevrsna šetnja kroz europsku i svjetsku povijest dvadesetoga stoljeća, vrijeme kada su odrastali, učili, uspinjali se i postajali slavni. Priče tih devetnaestero životnih putnika, pune sjete, humora, utjehe i nade oslikavaju njihove nezaboravne portrete i prenose nam njihova bogata životna iskustva. Ta jedinstvena skupina ljudi dijeli s nama svoju mudrost stečenu u školi života.

Danas, kada je sve unaprijed programirano i kada je za maštu i kreativnost ostalo tako malo prostora, a svijetom tako snažno dominiraju obožavanje mladosti i vječnoga ostajanja mladim, informacije i tehnologija, devetnaest životnih priča koje je Riemen zabilježio prava su oda starosti, iskustvu, mudrosti i ljubavi prema životu i drugima.

Također pogledajte

17 drugih knjiga iz iste kategorije: