NEKROPOLE SREDNJOVJEKOVNE ŽUPE LEPENICE Prikaži uvećano

NEKROPOLE SREDNJOVJEKOVNE ŽUPE LEPENICE

Marjan Drmač, Nikolina Marjanović

"Edukativo" Kiseljak

9789926832902

Novi proizvod

Knjiga se temelji na terenskom, istraživačkom radu koji je trajao dvije godine (2016. – 2018.), a na osnovu kojeg je izrađen detaljan pregled poznatih srednjovjekovnih nekropola današnjih općina Kiseljak, Kreševo, Fojnica i dijela općine Hadžići (područje srednjovjekovne župe Lepenice).

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

25,00 KM .

Podaci

Autor Marjan Drmač, Nikolina Marjanović
Izdavač "Edukativo" Kiseljak
Godina 2019
Uvez tvrdi
Broj stranica 106
ISBN 9789926832902
Jezik Hrvatski

Više informacija

Knjiga se temelji na terenskom, istraživačkom radu koji je trajao dvije godine (2016. – 2018.), a na osnovu kojeg je izrađen detaljan pregled poznatih srednjovjekovnih nekropola današnjih općina Kiseljak, Kreševo, Fojnica i dijela općine Hadžići (područje srednjovjekovne župe Lepenice). Uradak uključuje prostorni raspored nekropola, broj sačuvanih stećaka, pregled njihova općeg stanja, skice nekropola, povijesno – geografski okvir, osvrt na dosadašnja istraživanja i sve druge relevantne informacije o datoj temi. Ovom knjigom autori žele predstaviti javnosti nova i revidirana saznanja o stećcima ovih krajeva s obzirom da su postojeći podatci o njima zastarjeli, te su danas manje – više neupotrebljivi jer je situacija na terenu, kada su u pitanju navedene srednjovjekovne nekropole, znatno drugačija od onog prikazanog u starijoj, malobrojnoj literaturi (brojne nekropole i stećci su uništeni ili oštećeni, nazivi nekropola promijenjeni i sl.).

„Ono što su za Egipat piramide, za Kinu kineski zid, to su za nas u BiH stećci“, riječi su Marjana Drmača, profesora povijesti koji je zajedno s kolegicom Nikolinom Marjanović, autor knjige „Nekropole srednjovjekovne župe Lepenica“. Knjiga donosi opise i fotografije nekropola stećaka u općinama Kiseljak, Kreševo, Fojnica i Hadžići i prva je urađena na ovu temu nakon 50 godina. „U ovom razdoblju zabilježeni su brojni slučajevi uništavanja stećaka kojim smo pronalazili na različitim mjestima, čak su korišteni i kao građevinski materijal“, kaže Marjan Drmač, jedan od autora. „Cilj nam je bio pored presjeka stanja nekropola s ovog područja, potaknuti mjerodavne da se aktiviraju na njihovoj zaštiti“, dodaje Nikolina Marjanović, također autorica knjige i zaljubljenica u kulturno povijesnu baštinu središnje Bosne.

20 drugih knjiga iz iste kategorije: