EBRU - umjetnost slikanja na vodi Prikaži uvećano

EBRU - umjetnost slikanja na vodi

Ćazim Hadžimejlić

ALU Sarajevo

9789958776274

Novi proizvod

Ebru je drevna turska vještina slikanja na vodi. Kada se točno pojavljuje ne može se sa sigurnošću ustvrditi, jer kako otkriva Melek Koč, prva profesorica ebrua u Beogradu, stari umjetnici nisu imali običaj potpisivati svoje radove. 

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

80,00 KM .

Podaci

Autor Čazim Hadžimejlić
Izdavač Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo
Godina 2014
Uvez tvrdi
Broj stranica 129
Format 23,5 x 29,0 cm
ISBN 978-9958-776-27-4

Više informacija

Četkicom od stabljike ružina drveta i konjske dlake nanosi se boja na vodenu površinu. Boja je miješana s janjećom žuči, što je čini postojanom i rastresitom, pa ne tone na dno posude, već se iglama i češljevima po površini stvaraju šare. Papirom se prekriva posuda i posle nekoliko minuta šare se preslikaju na papir.

Ebru je drevna turska vještina slikanja na vodi. Kada se točno pojavljuje ne može se sa sigurnošću ustvrditi, jer kako otkriva Melek Koč, prva profesorica ebrua u Beogradu, stari umjetnici nisu imali običaj potpisivati svoje radove.Zna se samo da potječe iz srednje Azije i da u Malu Aziju dolazi preko Perzije, istim onim putem kojim turski narod, negdje u trećem-četvrtom stoljeću, stiže na svoj današnji teritorij. U petnaestom stoljeću, u Turskoj, ebru doživljava procvat.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: