NAJVEĆE KULTURE SVIJETA - RIM Prikaži uvećano

NAJVEĆE KULTURE SVIJETA - RIM

Catherine Chamontin

Večernji list

9789532400021

Novi proizvod

Obično se kao vrijeme osnutka Rima određuje sredina 8. stoljeća, 753. godina prije Krista. Neka i nama ta godina posluži kao uporište. To je prva godina rimskoga kalendara koji broji godine od osnutka grada Rima, ab urbe condita. 

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

20,00 KM .

Podaci

Autor Catherine Chamontin
Izdavač Večernji list
Godina 2005
Uvez tvrdi
Broj stranica 147
ISBN 9789532400021
Jezik Hrvatski

Više informacija

Obično se kao vrijeme osnutka Rima određuje sredina 8. stoljeća, 753. godina prije Krista. Neka i nama ta godina posluži kao uporište. To je prva godina rimskoga kalendara koji broji godine od osnutka grada Rima, ab urbe condita. Arheološki nalazi iz najnovijega doba potvrđuju već dugo proturječnu teoriju. Doista su na Palatinu pronađeni ostaci kupališta iz sredine 8. stoljeća, to jest iz vremena kada su se prvi naseljenici smjestili u Velikoj Grčkoj i na Siciliji.
Situaciju u Italiji u ono doba karakteriziraju velike suprotnosti. Kraj u kojem će nastati Rim poharala su dva velika vala invazije prije samog osnutka grada. Prvi došljaci bili su indoeuropskoga podrijetla i živjeli su u posebnom tipu naselja poznata kao teramara. Vladali su tehnikom obrade bakra i spaljivali su svoje mrtve. Živjeli su u selima trapezastog oblika, a katkad su sela bila građena u močvarnim predjelima.

24 drugih knjiga iz iste kategorije: