NAJVEĆE KULTURE SVIJETA - KINA Prikaži uvećano

NAJVEĆE KULTURE SVIJETA - KINA

Joakim Hildebrand

Večernji list

9789532400052

Novi proizvod

Značajna arheološka nalazišta u Narodnoj Republici Kini u posljednje su vrijeme ponovno izazvala pažnju javnosti i na Zapadu. Nova sustavna iskopavanja u proteklih četrdeset godina korjenito su izmijenila cjelokupnu kinesku povijest umjetnosti. 

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

20,00 KM .

Podaci

Autor Joachim Hildebrand
Izdavač Večernji list
Godina 2005
Uvez tvrdi
Broj stranica 147
ISBN 9789532400052
Jezik Hrvatski

Više informacija

Značajna arheološka nalazišta u Narodnoj Republici Kini u posljednje su vrijeme ponovno izazvala pažnju javnosti i na Zapadu. Nova sustavna iskopavanja u proteklih četrdeset godina korjenito su izmijenila cjelokupnu kinesku povijest umjetnosti. »Kulturna revolucija«, koja je pogubno djelovala u mnogim društvenim područjima, na ovom nije ostavila značajnijeg
traga.
Kineska je povijest puna takvih kobnih događaja s najtežim posljedicama. Politička razilaženja u mišljenju, koja su se često rješavala ratom, imala su strašne posljedice, posebno na umjetničkom polju. Gradnja kuća i palača od laganih materijala bila je mnogo puta razlogom da je samo jedan izvor požara mogao pretvoriti u prah i pepeo čitav grad, a s njime i sve umjetničke spomenike, bilo da su to zidne slike, skulpture od drva ili slike smotane u svitak. Nerazboritost nekih vladara prouzrokovala je i dodatne gubitke. Tako je car Liang Yuandi (vladao 552. - 555.), vladar male carevine na jugu Kine, dao spaliti svoju veliku zbirku umjetničkih slika, kad je odlučio postati budistički monah. Takva obijesna i sudbonosna uništavanja dovela su do toga da su umjetnička djela od prolaznih materijala, a iz ranih dinastija, ostala očuvana u vrlo malom broju. Tu žalosnu sliku posljednjih su godina promijenili uspjesi arheologa.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: