LIJEČNIK I DUŠA Prikaži uvećano

LIJEČNIK I DUŠA

Viktor E. Frankl

Kršćanska sadašnjost

9789531113991

Novi proizvod

Temelji logoterapije i egzistencijske analize. Deset teza o osobi

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

30,80 KM .

Podaci

Autor Viktor E. Frankl
Izdavač Kršćanska sadašnjost
Godina 2021
Uvez meki
Broj stranica 259
Format 17 x 24 cm
ISBN 9789531113991
Jezik Hrvatski

Više informacija

Knjiga predstavlja III. hrvatsko, dopunjeno izdanje, prilagođeno novomu, ponešto prerađenomu 11. njemačkom izdanju (Ärtliche Seelsorge, Deuticke, Beč, 2005.), prvom novom izdanju toga djela nakon Franklove smrti 1997. U ovom izdanju prvi put u jednom svesku nalazimo i središnji tekst „Deset teza o osobi“ u kojima Frankl sažima sliku čovjeka u najkoncentriranijoj formi.

Liječnik i duša jedno je od najvažnijih djela Viktora E. Frankla. U njoj su najcjelovitije obrađene glavne teze Franklove logoterapije i egzistencijske analize, osnovni antropološki pojmovi, tumačenja temeljnih pokretačkih snaga čovjeka, koje ga, prema Franklu, nužno vode i usmjeravaju prema vrijednostima, odnosno smislu. On tvrdi da je smisao moguće naći uvijek i do „posljednjeg daška života“.

U knjizi se daje sustavan prikaz psihoterapijskog sustava koji je osnovao, prikazane su i obrazložene teorijske osnove, isto tako, terapijska i klinička praksa kod psihičkih poremećaja i egzistencijskih kriza smisla. Frankl pred oči čitatelja, kao cilj, uvijek postavlja ljudsku osobu – za odgovornost sposobno, slobodno i prema smislu usmjereno biće – koju prepoznaje iza svih bolesti.

U Predgovoru novom hrvatskom izdanju, dr. Križo Katinić, koji je ujedno napravio redakturu teksta u pripremi novoga izdanja, zaključuje:

„Oni čitatelji koji se odluče uhvatiti u koštac s tematikom i tekstom ove knjige, koji te sadržaje protisnu kroz konkretna osobna iskustva, kroz otvorenost i neizvjesnost, kroz upitnost vlastite egzistencije – na dobrom su putu u osmišljavanju onih tijesnih životnih situacija, s pravom se nadajući čvršćem i bogatijem življenju, takvom življenju koje će zračiti pozitivnom energijom  prema drugim egzistirajućim bićima i sudbinama oko sebe…“

Također pogledajte

30 drugih knjiga iz iste kategorije: