PSIHIJATRIJSKA VJEŠTAČENJA - ZBIRKA EKSPERTIZA: KNJIGA DRUGA: GRAĐANSKO PRAVO Prikaži uvećano

PSIHIJATRIJSKA VJEŠTAČENJA - ZBIRKA EKSPERTIZA: KNJIGA DRUGA: GRAĐANSKO PRAVO

Miroslav Goreta, Ivana Peko-Čović, Nadica Buzina

Naklada Zadro

9789531820653

Novi proizvod

Riječ je o zbirci 53 ekspertize s područja građanskog i drugih srodnih područja ne-kaznenog prava (obiteljskog, nasljednog, radnog, hospitalizacijskog i sl.), načinjene posljednjih godina u Centru za forenzičnu psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče. 

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

138,00 KM .

Podaci

Autor Miroslav Goreta, Ivana Peko-Čović, Nadica Buzina
Izdavač Naklada Zadro
Godina 2006
Uvez tvrdi
Broj stranica 738
ISBN 978-953-182-065-3
Jezik Hrvatski

Više informacija

Riječ je o zbirci 53 ekspertize s područja građanskog i drugih srodnih područja ne-kaznenog prava (obiteljskog, nasljednog, radnog, hospitalizacijskog i sl.), načinjene posljednjih godina u Centru za forenzičnu psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče. Te su ekspertize odabrane kao potencijalni modeli za formu, strukturu i posebno za argumentaciju psihijatrijskih nalaza i mišljenja u nekim drugim sličnim slučajevima, ali bez pretenzija koje bi bile usmjerene na ograničavanje individualnog pristupa pojedinih vještaka - kako na planu osobnog stila, tako još i više na planu stručnoga i znanstvenoga obrazlaganja vlastitih stajališta.
U zbirku su uključene i četiri izvorne verzije ekspertiza načinjenih za strane naručitelje iz Norveške, Njemačke, Švicarske i Slovenije.
U drugom dijelu knjige predstavljeno je dvanaest članaka u kojima se obrađuju praktična i teorijska pitanja suvremene forenzične psihijatrije. Ta su pitanja ponajprije vezana za građanskopravnu tematiku, primjerice, za informirani pristanak, evaluaciju trajnih posljedica psihičkih i organskih moždanih trauma, psihijatrijsku procjenu «duševne boli», kriterije za dodjelu djece nakon rastave, odgovornost psihijatara za suicidno ili homicidno ponašanje njihovih pacijenata, procjenu mentalne sposobnosti za sastavljanje oporuke i drugih pravnih akata i dr. Osim radova stručnjaka iz Centra za forenzičnu psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u taj je dio uključeno i sedam članaka uglednih psihijatara i pravnika iz Velike Britanije, Kanade, Njemačke i Švicarske.
U trećem dijelu knjige prvi su put u izvornoj verziji tiskana dva pregledna kongresna referata u kojima je međunarodnoj javnosti (u Kanadi i u Njemačkoj) predstavljena «nova» hrvatska forenzična psihijatrija čiji se identitet stvara i razvija usporedno s nastankom i razvojem nove hrvatske države.
Knjiga je koncipirana kao priručnik - ponajprije za vještake psihijatre i psihologe, ali također i za suce, odvjetnike, državne odvjetnike i druge stručnjake uključene u postupak vještačenja te za studente dodiplomske i poslijediplomske nastave na medicinskim, pravnim i drugim srodnim fakultetima i visokim školama

30 drugih knjiga iz iste kategorije: