MATIJINO STOLJEĆE RATA Prikaži uvećano

MATIJINO STOLJEĆE RATA

Ivan Šimić

DESPOT INFINITUS d.o.o.

9789533661490

Novi proizvod

Matijino stoljeće rata je pripovjedački i stilski besprijekorno napisana epska, tako hrvatska priča o dvadesetom stoljeću koju nećete čitati, već gutati!

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

30,00 KM .

Podaci

Autor Ivan Šimić
Izdavač Despot Infinitus d.o.o.
Godina 2023
Uvez meki
Broj stranica 326
Format 14x20,8 cm
ISBN 9789533661490
Jezik Hrvatski

Više informacija

Matijino stoljeće rata je pripovjedački i stilski besprijekorno napisana epska, tako hrvatska priča o dvadesetom stoljeću koju nećete čitati, već gutati! Preplitanjem fikcije i stvarnih događaja, ne mareći za književno-teorijske zakonitosti i krute žanrovske kalupe, o kojima prema vlastitom priznanju ionako zna malo ili ništa, očigledno dobro upućeni autor donosi svjedočanstva o ljudima i događajima u zaista širokom vremenskom i prostornom obuhvatu, čime tragičnu sudbinu naslovne junakinje uvjerljivo smješta u povijesni kontekst koji je tu sudbinu zapravo presudno i odredio. Utoliko je ova knjiga istovremeno i Chronique du xxe siècle, kako je u podnaslovu i natuknuto, ali i dirljiva priča o ženi koja je preživjela čak tri rata, izgubivši u svakom od njih nekoga od svojih najrođenijih.

Prvo nas poglavlje - preko Imotskog, Splita i Trsta - vodi na uzbudljivo putovanje od Hercegovine do New Yorka, na kojem pratimo neuspjeli pokušaj Matijina oca Mate da odseli u Ameriku (taj je neuspjeh svojevrsni zaglavni kamen niza kasnijih obiteljskih nesreća), drugo govori o Matinoj tragičnoj sudbini u Prvome svjetskom ratu, od borbi i zarobljavanja u Galiciji do zatočeništva u dubokoj Rusiji, a treće i četvrto o sudbinama njegovih potomaka kroz dvije nove kataklizme, od Hercegovine u Drugome svjetskom ratu do Sarajeva u posljednjem ratu iz devedesetih.

Naša Matija, natkrovljujući lik romana, rođena je 1912. godine. Toj je ženi u prvome od njena tri rata ubijen otac, u drugome joj je ubijen muž, a u trećemu sin i unuk. Matija je umrla 1995. godine, nakon svih tih tragedija kroz četiri generacije.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: