LINEARNA ALGEBRA I PRIMJENE Prikaži uvećano

LINEARNA ALGEBRA I PRIMJENE

Damir Bakić

Školska knjiga

9789530308961

Novi proizvod

Linearna algebra je jedna od osnovnih matematičkih disciplina. To je grana matematike koja proučava vektorske prostore i njihova preslikavanja – linearne operatore. 

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

60,30 KM .

Podaci

Autor Damir Bakić
Izdavač Školska knjiga
Godina 2021
Uvez tvrdi
Broj stranica 264
Format 16,5x25,3
ISBN 9789530308961
Jezik Hrvatski

Više informacija

Linearna algebra je jedna od osnovnih matematičkih disciplina. To je grana matematike koja proučava vektorske prostore i njihova preslikavanja – linearne operatore. Matrice su glavni alat linearne algebre, no one su ujedno i konkretna realizacija linearnih operatora. Upravo ta veza operatora i matrica omogućuje uvid u geometrijsku prirodu svih zadaća linearne algebre.
Danas je linearna algebra jedna od najšire primijenjenih matematičkih grana ne samo unutar matematike nego i u svim prirodnim i brojnim društvenim znanostima.

Ova je knjiga izrasla iz dugogodišnjeg niza predavanja na istoimenu kolegiju za studente prve godine matematike. Međutim, njezin je opseg mnogo širi te uz neke dodatne teorijske dijelove uključuje i brojne primjene poput opisa modela rasta ili rangiranja internetskih stranica.
Knjiga je namijenjena ponajprije studentima matematike i fizike, no prikladna je i za studente tehničkih fakulteta te za šire čitateljstvo zainteresirano za uvid u primjene linearne algebre.

„ Rezultat je višegodišnjeg predavačkog iskustva autora, čija su predavanja redovito proglašavana uzornim i vrlo motivirajućim, što je rezultiralo i brojnim nagradama od strane studenata. Glavni pojmovi i činjenice su popraćeni pažljivo odabranim riješenim primjerima. Na kraju svakog poglavlja nalaze se zadatci za samostalno rješavanje, koji mogu poslužiti studentima i kao priprema za polaganje kolokvija.“
- Akademik Andrej Dujella, redoviti profesor u trajnom zvanju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

„ … autor (je) u potpunosti uspio na temeljit i sustavan način prezentirati standardnu materiju koja ulazi u obavezan okvir znanja jednog bazičnog kursa iz linearne algebre. Zasigurno će ovaj udžbenik biti od velike koristi kako studentima i nastavnicima, tako i svima drugima koji žele naučiti osnove linearne algebre.“
- Boris Širola, redoviti profesor u trajnom zvanju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

„ Izdvaja se od većine drugih (udžbenika) izborom tema u kojima se linearna algebra primjenjuje. … Poštovana su temeljna načela matematičke struke: jasne definicije, precizne formulacije tvrdnja, dokazi provedeni, često sa svim potankostima, logički korektni.“
- Ivica Gusić, redoviti profesor u trajnom zvanju, u mirovini, FKIT Zagreb


O autoru
Damir Bakić redoviti je profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Područje njegova znanstvenog interesa uključuje teoriju operatora, C*-algebre i Hilbertove C*-module te harmonijsku analizu.

29 drugih knjiga iz iste kategorije: