MELODIJA PRIRODE Prikaži uvećano

MELODIJA PRIRODE

Ivo van Vulpen

TIM press

9789538075834

Novi proizvod

Kako su fizičari zahvaljujući svojoj nadarenosti i dostupnoj tehnologiji uspjeli otkriti Higgsov bozon, posljednji dio slagalice subatomskog svijeta? 

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

35,40 KM .

Podaci

Autor Ivo van Vulpen
Izdavač TIM press
Godina 2020
Uvez meki
Broj stranica 200
Format 15,5 x 21,5 cm
ISBN 9789538075834
Jezik Hrvatski

Više informacija

Kako su fizičari zahvaljujući svojoj nadarenosti i dostupnoj tehnologiji uspjeli otkriti Higgsov bozon, posljednji dio slagalice subatomskog svijeta? Kako je on promijenio naše razumijevanje svemira? Što sada, gotovo desetljeće nakon njegova otkrića? Odgovarajući na ta pitanja, Ivo van Vulpen – fizičar čestica u CERN-u i član tima zaslužnog za otkrivanje Higgsova bozona – poziva nas na putovanje tim liliputanskim svijetom subatomskih čestica.

Melodija prirode vodi nas u uvijek zanimljiv svijet elementarnih čestica – onih koje poznajemo, ali i onih koje ćemo tek otkriti. Autor na mnogo mjesta dokazuje da znanost nije samo priča o uspjehu; nerijetko je to priča o neodgovorenim pitanjima, frustracijama, nerazumijevanju i koračanju u nepoznati teritorij. Oslanjajući se na svima poznata iskustva i usporedbe, pojašnjava nam apstraktne fizikalne pojmove, približava povijest fizike čestica i nudi objašnjenja pojmova poput kvantne mehanike i relativnosti, odnosno njihove uloge u potrazi za novim česticama, silama i pojavama. Ova knjiga nudi živahan prikaz rada najvećeg svjetskog ubrzivača čestica kao i autorova nadahnjujuća promišljanja o još neriješenim velikim zagonetkama svijeta minijaturnog.

 

* * *

Ivo van Vulpen nizozemski je fizičar čestica koji radi na Sveučilištu u Amsterdamu i Nacionalnom institutu za subatomsku fiziku. Uz istraživanja na akceleratoru čestica u ženevskom CERN-u, održava predavanja o osnovama fizike za širu publiku. Melodija prirode prva je njegova knjiga prevedena na hrvatski jezik.

 

29 drugih knjiga iz iste kategorije: