OD GRAMATIKE PREMA KOMUNIKACIJI Prikaži uvećano

OD GRAMATIKE PREMA KOMUNIKACIJI

Lada Badurina

Hrvatska sveučilišna naklada

9789531694339

Novi proizvod

Knjiga Lade Badurine Od gramatike prema komunikaciji sastoji se od triju cjelina koje obrađujući različite teme imaju za cilj ukazati na povezanost gramatike i komunikacije.

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

54,20 KM .

Podaci

Autor Lada Badurina
Izdavač Hrvatska sveučilišna naklada
Godina 2021
Uvez meki
Broj stranica 353
Format 16 x 24
ISBN 9789531694339
Jezik Hrvatski

Više informacija

Knjiga Lade Badurine Od gramatike prema komunikaciji sastoji se od triju cjelina koje obrađujući različite teme imaju za cilj ukazati na povezanost gramatike i komunikacije.

Prva cjelina, Gramatika i komunikacija, sadrži studije Padež i komunikacijaGlagoli govorenja i tekst, O modalnosti – s osobitim obzirom na modalne glagoleVrste riječi: gramatikalizacija i pragmatikalizacijaPragmatika veznih sredstavaOdgovori na pitanja o pitanjima. U prvoj studiji Lada Badurina posebnu pozornost posvećuje padežu kao komunikacijskoj kategoriji te donosi vrijedno tumačenje vokativa kao padeža čija je jedina i jedinstvena vrijednost komunikacijska. Pored njega tumači i dativ, čija veza s komunikacijskim činom nije jedina i jedinstvena vrijednost, nego je ostvaruje u svojemu podtipu, tj. etičkome dativu ili dativu interesa.

Druga cjelina, Sintaksa složene rečenice i teksta, sadrži studije koje tematiziraju odnos složene rečenice i teksta – Složena rečenica i tekstRed sastavnica na razini složene rečenice i teksta, Asindetske strukture: koordinacija, subordinacija i tekstAsindetske subordinirane strukture te Vremenski odnosi na razini složene rečenice i teksta.

Treća cjelina, Nove studije o tekstu i diskursu, posvećena je tekstu – jezikoslovnim pristupima koji se njime bave, znanstvenom tekstu, polemici, psovci, kletvi i vicu. Obuhvaća studije  Jezikoslovni pristupi tekstu, Ispod teksta: bilješka o fusnoti, Fusnota o (Stojevićevoj) fusnotiO semantici i pragmatici diskursnih oznaka, O dijalogu, Polemičnost i polemike Ive Pranjkovića, Tekst protiv teksta: O argumentaciji u polemičkom diskursu, Jezična i pragmatična obilježja psovke, O kletvi i psovciZaustavi me ako si već čuo: O pragmatici vica te Stereotipi u vicevima.

Riječ je o zapaženoj znanstvenoj monografiji u kojoj je sve sustavno posloženo. Autorica vrlo pedantno, ozbiljno i odmjereno, a nadasve obaviješteno raspravlja o recentnim temama. Autoričin pristup opisu gramatičkih i komunikacijskih fenomena teorijski je primjeren, metodološki prikladan i nadasve znanstveno originalan.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: