JEZIKOPISNICE Prikaži uvećano

JEZIKOPISNICE

Dunja Pavličević-Franić

Naklada Alfa

9789532972979

Novi proizvod

Knjiga Jezikopisnice, kao što piše u podnaslovu, bavi se tematikom usvajanja, učenja i poučavanja hrvatskoga jezika u ranojezičnome diskursu. Riječ je o razdoblju koje se u stručnoj literaturi obično dijeli na predškolsku dob od 3. do 6. godine (language acquisition) i ranu školsku dob od 7. do 12. godine (language learning)...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

32,00 KM .

Podaci

Autor Dunja Pavličević-Franić
Izdavač Naklada Alfa
Godina 2011
Uvez tvrdi
Broj stranica 198
ISBN 978-953-297-297-9
Jezik Hrvatski

Više informacija

Knjiga Jezikopisnice, kao što piše u podnaslovu, bavi se tematikom usvajanja, učenja i poučavanja hrvatskoga jezika u ranojezičnome diskursu. Riječ je o razdoblju koje se u stručnoj literaturi obično dijeli na predškolsku dob od 3. do 6. godine (language acquisition) i ranu školsku dob od 7. do 12. godine (language learning). Knjiga je zbir teorijskih rasprava i istraživačkih radova objavljenih u stručnoj periodici u posljednjih desetak godina, u kojima se navedena problematika promišlja u skladu sa suvremenim lingvističkim, lingvodidaktičkim i psiholingvističkim teorijama te teorijama ranoga jezičnoga razvoja.

Učenje svakoga jezika, pa tako i hrvatskoga, znači usvajanje određenoga jezičnoga sustava i strukture, tj. onoga što se uobičajeno naziva njegovom formalnom supstancom, ali i svih potencijala i ograničenja koji se unutar jezičnog sustava pojavljuju. Taj je proces osobito značajan u ranojezičnome razdoblju, jer dječja razvojna obilježja i njihove psihokognitivne mogućnosti uvjetuju učenje. Stoga radovi u knjizi teorijski i praktično osvjetljavaju razvoj jezičnih kompetencija na početku školovanja, ponajprije predstavljajući prilog istraživanjima u procesu standardizacije početnoga čitanja i pisanja, ali nastavljajući promišljati i aktivnosti vezane uz vještine slušanja i govorenja (dominantne u predškoli). Naglasak je ponajprije na razvoju komunikacijske kompetencije, a potom i na usvajanju temeljnih elemenata lingvističke kompetencije kao što je npr. pravopisna, gramatička, leksička norma.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: