TRPITE ONO ŠTO MORATE? Prikaži uvećano

TRPITE ONO ŠTO MORATE?

Janis Varufakis

Sandorf

9789789533510

Novi proizvod

U ovoj knjizi, svojevrsnom ekonomskom trileru, Janis Varufakis, svjetski poznati ekonomski stručnjak – kombinirajući oštar analitički um, visoka humanistička načela i praktičnu racionalnost – minuciozno dekonstruira poslijeratni ekonomsko-politički sustav, uvodeći nas iza kulisa makijavelističkih "igara prijestolja" u kojima je konstanta vječito nadigravanje sudionika.

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

41,60 KM .

Podaci

Autor Janis Varufakis
Izdavač Sandorf
Godina 2016
Uvez meki
Broj stranica 392
ISBN 9789789533510
Jezik Hrvatski

Više informacija

U ovoj knjizi, svojevrsnom ekonomskom trileru, Janis Varufakis, svjetski poznati ekonomski stručnjak – kombinirajući oštar analitički um, visoka humanistička načela i praktičnu racionalnost – minuciozno dekonstruira poslijeratni ekonomsko-politički sustav, uvodeći nas iza kulisa makijavelističkih "igara prijestolja" u kojima je konstanta vječito nadigravanje sudionika. Od Bretton Woodsa preko Nixonovog šoka do recentne krize eura, s osvrtima na događaje koji su im prethodili i s vizijom moguće budućnosti, knjiga predstavlja povijest Europske unije, kao i globalnog financijskog poretka.

Dok svijet krupnim koracima grabi u neizvjesnu, možda i totalitarnu budućnost, a Europska unija klizi prema mogućem raspadu, predvodnici neoliberalizma i financijalizacije svojim sloganom Ne postoji alternativa definiraju suvremeni politički "realizam", i nameću se kao arbitri "normalnosti", uvijek, dakako, na štetu slabijih i siromašnijih. Varufakis ih, kao dobro upućeni insajder, raskrinkava, i suprotstavlja im se svojim skromnim prijedlogom za rješavanje krize Eurozone – konkretnim i ostvarivim strategijama za rješavanje europske bankarske krize, krize duga, krize investiranja i socijalne krize – strategijama za spašavanje integriteta i duše Europe. 

Iz perspektive danas široko rasprostranjenog pesimizma natopljenog cinizmom, Varufakisov oprezni optimizam može se nekome učiniti donkihotskim, no u situaciji u kojoj je globalna ekonomija smrtno ranjena, i postoji stvarna prijetnja globalne katastrofe, traže se upravo nepotkupljivi hrabri vizionari, eksperti s dozom zdravog idealizma – idealisti s nogama čvrsto na zemlji. Janis Varufakis zasigurno spada u tu kategoriju.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: