ČITATI GRAD - Urbana struktura Mostara u razdoblju 1440.-1878. Prikaži uvećano

ČITATI GRAD - Urbana struktura Mostara u razdoblju 1440.-1878.

Borislav Puljić

UPI-2M BOOKS d.o.o.

9789537703561

Novi proizvod

"Čitati grad"  kapitalno je znanstveno djelo od nacionalne važnosti, u kojemu je autor sintetizirao svoju uzornu arhitektonsku i historiografsku erudiciju, objedinjujući nova znanja i rezultate višegodišnjih vlastitih istraživanja mostarske urbanističke i arhitektonske baštine, osobito one iz razdoblja osmanske uprave. 

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

58,50 KM .

Podaci

Autor Borislav Puljić
Izdavač Arhitektonski fakultet ZG, UPI2M BOOKS
Godina 2020
Uvez meki
Broj stranica 267
Format 21.0 x 27.0 cm
ISBN 9789537703561
Jezik Hrvatski

Više informacija

"Čitati grad"  kapitalno je znanstveno djelo od nacionalne važnosti, u kojemu je autor sintetizirao svoju uzornu arhitektonsku i historiografsku erudiciju, objedinjujući nova znanja i rezultate višegodišnjih vlastitih istraživanja mostarske urbanističke i arhitektonske baštine, osobito one iz razdoblja osmanske uprave. Ovakva su djela monografske obrade posvećena razvoju jednoga grada rijetka, pa ovom knjigom dobivamo i relevantni metodološki model za urbanološku obradu drugih gradova koji do sada nisu adekvatno istraženi.

Osim identifikacije do sada nepoznatih kartografskih i dokumentacijskih izvora koji su poslužili kao podloga za preciznu rektifikaciju prostornog razvoja grada, bitan autorov doprinos je i u in situ provedenim terenskim istraživanjima koja do sada nisu postojala. Autor u središnjem dijelu monografije razmatra dva ključna segmenta urbaniteta osmanskog Mostara: fizičku strukturu grada (kuće, ulice, mahale, čaršiju, groblja), te arhitektonsku strukturu u slijedu tipološke sistematizacije (javni objekti, vojne, komunalne, prometne i dr. gradnje). Razvoj grada autor promatra u povijesnome, socijalnome i ekonomskom kontekstu, što interpretaciji daje kompleksnost i kulturološku širinu. Monografija je opremljena brojnim ilustracijskim prilozima među kojima su osobito vrijedni autorski pripremljeni analitički kartogrami pojedinih etapa urbanog razvoja Mostara, kao i do sada nepublicirane arhivske karte, fotodokumentacija i dr.

Urbana cjelina Mostara jedan je od najvažnijih sklopova spomeničke baštine u BiH, a s obzirom na nedavna ratna razaranja grada i nestanak mnogih dokumentacijskih izvora te autorov rad na njihovoj restituciji i pribavljanju dokumentacije iz drugih eksternih fondova (pa i iz inozemstva) od iznimne je važnosti. Knjiga je namijenjena arhitektima i urbanistima, povjesničarima umjetnosti, arheolozima, povjesničarima i širokoj čitalačkoj publici zainteresiranoj za povijest nastajanja  razvoja urbanih sredina.

Također pogledajte

30 drugih knjiga iz iste kategorije: