GRADITELJSTVO BOSNE I HERCEGOVINE KROZ STOLJEĆA Prikaži uvećano

GRADITELJSTVO BOSNE I HERCEGOVINE KROZ STOLJEĆA

Sabira Husedžinović

Dobra knjiga d.o.o.

9789958275272

Novi proizvod

U osvit pandemije u BiH tiskani su prvi rezultati jednog od najznačajnijeg projekta izdavačke kuće “Dobra knjiga”, ujedno i jednog od važnijih projekata u povijesti bosanskohercegovačkog izdavaštva. Riječ je o studiji "Graditeljstvo Bosne i Hercegovine kroz stoljeća" autorice prof. dr.  Husedžinović koja, nažalost, nije dočekala vidjeti konačni izgled knjige na kojoj je radila desetljećima.

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

130,00 KM .

Podaci

Autor Sabira Husedžinović
Izdavač Dobra knjiga
Godina 2020
Uvez tvrdi
Broj stranica 1050
Format 24.0 x 31.0 cm
ISBN 9789958275272
Jezik Hrvatski

Više informacija

U osvit pandemije u Bosni i Hercegovini tiskani su prvi rezultati jednog od najznačajnijeg projekta izdavačke kuće “Dobra knjiga”, ujedno i jednog od važnijih projekata u povijesti bosanskohercegovačkog izdavaštva. Riječ je o studiji "Graditeljstvo Bosne i Hercegovine kroz stoljeća" autorice prof. dr. Sabire Husedžinović. Vrijedna doktorica arhitekture, nažalost, nije dočekala vidjeti konačni izgled knjige na kojoj je radila desetljećima, zaduživši generacije što dolaze.

Na više od 1.000 stranica knjiga nudi tipološki pregled našeg arhitektonskog naslijeđa, a neumoljivošću dragocjenih informacija o reprezentativnim građevinama u Bosni i Hercegovini od antike do kraja austrougarske vladavine dovodi do pitanja kako je uopće moguće da jedna osoba može napisati ovakvu knjigu, makar na njoj radila i cio svoj život. U recenziji knjige Graditeljstvo Bosne i Hercegovine kroz stoljeća Maja Popovac ističe da je ova knjiga vrijedna kao i sami spomenici u njoj obrađeni:

“Arhitektura je odraz društvenih prilika, memorija koja ne treba dalju korekciju. Ako je znamo tumačiti, ona je vjerodostojan svjedok vremena u kojem je nastala. Graditeljsko naslijeđe je najvredniji i najistinitiji prikaz povijesti jednog naroda, njegove kulture, običaja i stupnja razvijenosti. Posljednjih par desetljeća bili smo svjedoci kreiranja oprečno drugačijih viđenja istih događaja. Činjenice možete interpretirati na različite načine – ali povijest prikazana kroz arhitekturu je jednoznačna i istinita. Zbog toga je njen značaj u kreiranju pozitivnog nacionalnog identiteta ogroman. Profesorica Sabiha Husedžinović posvetila je svoj život dokumentiranju graditeljskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini. Ova knjiga je rezultat cjeloživotnog predanog rada, ljubavi i posvećenosti. Gotovo je nemoguće izbrojati sve sate, dane i godine rada na ovako kompleksnom i vrijednom djelu. "Graditeljstvo Bosne i Hercegovine kroz stoljeća" je zasigurno najvredniji dokument o našem naslijeđu ikada izdan u Bosni i Hercegovini. Samo netko istinski predan naslijeđu, neko kome je to poziv, a ne posao, mogao se uhvatiti u koštac sa ovako obimnom građom. Možemo slobodno reći da naslijeđe koje nam je profesorica Husedžinović ostavila ovom knjigom ide ruku pod ruku sa najvrednijim spomenicima ovdje obrađenim."

Također pogledajte

30 drugih knjiga iz iste kategorije: