BURGOLOGIJA: SREDNJOVJEKOVNI UTVRĐENI GRADOVI KONTINENTALNE HRVATSKE Prikaži uvećano

BURGOLOGIJA: SREDNJOVJEKOVNI UTVRĐENI GRADOVI KONTINENTALNE HRVATSKE

Zorislav Horvat

UPI-2M BOOKS d.o.o.

9789537703257

Novi proizvod

Knjiga "Burgologija – Srednjovjekovni utvrđeni gradovi kontinentalne Hrvatske" je jedinstveno djelo o postojećoj hrvatskoj burgološkoj problematici, dakle o hrvatskom srednjovjekovnom, napose feudalnom fortifikacijskom i stambenom graditeljstvu...

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

77,00 KM .

Podaci

Autor Zorislav Horvat
Izdavač UPI-2M BOOKS d.o.o.
Godina 2014
Uvez meki
Broj stranica 367
ISBN 978-953-7703-25-7
Jezik Hrvatski

Više informacija

Knjiga "Burgologija – Srednjovjekovni utvrđeni gradovi kontinentalne Hrvatske" je jedinstveno djelo o postojećoj hrvatskoj burgološkoj problematici, dakle o hrvatskom srednjovjekovnom, napose feudalnom fortifikacijskom i stambenom graditeljstvu. Jedinstvena je po svom pristupu istraživanju ovih povijesnih spomenika, po rasčlanjivanju i sistematizaciji te raznovrsne i složene problematike, zbog njezine stilske i tipološke slojevitosti.

Jedinstvena je i zbog bogatstva komparativne građe koju je, kroz više od četrdesetak godina sistematskog istraživanja materijalnih ostataka ovih spomenika na hrvatskim prostorima i u širim povijesnim okvirima, odradio autor. Obrađeno je preko 300 burgova kontinentalne Hrvatske, a knjiga obiluje fotografijama, crtežima i nacrtima građevina i njihovih pojedinih detalja (466 ilustracija).

Autor opisuje, ocrtava, tumači i ocjenjuje s povijesnog i građevinskog aspekta temeljna poglavlja, analizira mjesto i položaj spomenika, povijesne i topografske razloge njihovog nastajanja upravo na odabranim lokacijama. Donosi tlocrtne slike i prikaze građevinskog umijeća ostvarenog u monumentalnim cjelinama dominantnih srednjovjekovnih gradnji hrvatskih burgova i kastruma na tlu srednjovjekovne Slavonije i sjeverozapadne Hrvatske.

Vrijednost  knjige je u očuvanju već stečenih spoznaja, u poštivanju već postojeće terminologije i tehničkih formi opisa, a još više u jasnom definiranju i prepoznavanju novih graditeljskih i estetskih kvaliteta, posebno onih lokalnih, hrvatskih dosega, hrvatske srednjovjekovne burgologije. 

Hrvatska srednjovjekovna povijest, posebno povijest obrta i umjetnosti za srednjovjekovno razdoblje, treba ovakvu knjigu. Ona zaista po svojoj vrijednosti proširuje znanstvene spoznaje, ali će sigurno postati, kao „komparativna građa“ ogledni udžbenik osnova hrvatske kastelologije. Djela poput ovoga, nastala kao rezultat cjeloživotnog istraživanja, rijetka su i kod velikih europskih naroda. 

30 drugih knjiga iz iste kategorije: