OSNOVE STEČAJNOG PRAVA Prikaži uvećano

OSNOVE STEČAJNOG PRAVA

Marija Vidić

Sveučilište u Mostaru

9789958161773

Novi proizvod

Knjiga je ponajprije namijenjena studentima diplomskog studija Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru za kolegij Stečajno pravo. Međutim, knjiga je namijenjena i svima koji sudjeluju u tržišnoj utakmici, gospodarstvenicima, pravnicima, ekonomistima s ciljem upoznavanja svih sudionika tržišnih odnosa s mogućnostima koje dužnik ima u financijskim teškoćama.

Više detalja

65,00 KM .

Podaci

Autor Marija Vidić
Izdavač Sveučilište u Mostaru
Godina 2021
Uvez tvrdi
Broj stranica 466
Format 17.0 × 24.0 cm
ISBN 978-9958-16-177-3

Više informacija

Knjiga je ponajprije namijenjena studentima diplomskog studija Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru za kolegij Stečajno pravo. Međutim, knjiga je namijenjena i svima koji sudjeluju u tržišnoj utakmici, gospodarstvenicima, pravnicima, ekonomistima s ciljem upoznavanja svih sudionika tržišnih odnosa s mogućnostima koje dužnik ima u financijskim teškoćama. Knjiga može poslužiti i kao uvod u novo bosanskohercegovačko stečajno pravo za sve praktičare i znanstvenike na temelju čega mogu detaljnije proučavati stečaj. Također, knjiga je doprinos skidanju stigme s poštenih gospodarstvenika, koji i kad uredno, zakonito posluju, mogu zapasti u teškoće, što pandemija uzrokovana Covidom-19 evidentno svjedoči. Uvriježeno je mišljenje kako stečaj znači „smrt“ gospodarskog društva, iako zakonske odredbe pružaju i oporavak, nastavak poslovanja.

Analizirani su temeljni instituti stečajnog prava, koji obuhvaćaju pravna pravila materijalnopravne, procesnopravne i međunarodnopravne prirode, čija je svrha urediti pravni položaj dužnika s njegovim nenamirenim vjerovnicima. Također je bilo nužno analizirati i stečaj specifičnih gospodarskih društava, te likvidaciju kao oblik prestanka postojanja gospodarskih društava. Pored toga, poseban osvrt stavljen je na učinke normi koje trebaju osigurati djelotvornu provedbu postupka, odnosno osigurati poticanje ulaganja i gospodarski rast. Bez učinkovitih pravila nema ni sigurnog poslovnog okruženja koje će privlačiti investicije.

U Bosni i Hercegovini imamo tri stečajna zakona: Zakon o stečaju Republike Srpske iz 2016., Zakon o stečaju Brčko distrikta iz 2019. i Zakon o stečaju Federacije BiH iz 2021. Nova stečajna pravila u Bosni i Hercegovini, u skladu s Preporukama Europske komisije, pružit će mogućnost nelikvidnim gospodarskim društvima nastavak poslovanja kroz financijsko i operativno restrukturiranje. Praktične, učinkovite, precizne i sadržajne zakonske odredbe otklanjaju prepreke investicijskih ulaganja koja trebaju osigurati nova radna mjesta, novčana sredstva kojima će se ostvariti financijski, odnosno gospodarski napredak. Jer Stečajni zakon je bitan dio pravnog sustava i nužan za tržišno natjecanje.

16 drugih knjiga iz iste kategorije: