ZAŠTITA PRIVATNOSTI NA INTERNETU SA SPECIFIČNOSTIMA U ZDRAVSTVENIM SUSTAVIMA Prikaži uvećano

ZAŠTITA PRIVATNOSTI NA INTERNETU SA SPECIFIČNOSTIMA U ZDRAVSTVENIM SUSTAVIMA

Krešimir Šolić

Medicinska naklada

9789533680569

Novi proizvod

Danas je pojam privatnosti sveprisutna tema, a odnosi se kako na internetsku, odnosno digitalno-komunikacijsku, tako i na privatnost u svakodnevnom životu. 

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

32,00 KM .

Podaci

Autor Krešimir Šolić
Izdavač Medicinska naklada
Godina 2023
Uvez meki
Broj stranica 57
Format 17x21 cm
ISBN 978-953-368-056-9
Jezik Hrvatski

Više informacija

Danas je pojam privatnosti sveprisutna tema, a odnosi se kako na internetsku, odnosno digitalno-komunikacijsku, tako i na privatnost u svakodnevnom životu. Odnosno, sve je to ista privatnost, iz tog razloga što danas više ne postoji jasna granica između virtualnoga (digitalnoga, internetskog) i stvarnoga (realnoga, životnoga, opipljivog) svijeta. Danas je čak neshvatljivo da postoje stvarne osobe koje nisu prisutne na društvenim mrežama te se danas mnogi vode nepisanim pravilom da „ako nije bilo na faceu, nije se niti dogodilo!“.

 

Rizično ponašanje na internetu može dovesti do krađe identiteta, financijske štete, gubitka ugleda, problema u privatnome životu ili na radnome mjestu. To naravno vrijedi kako za privatne tako i za poslovne korisnike, razlika u šteti samo je u apsolutnim iznosima, ne i u relativnim! Gubitak privatnosti, osim financijski, može naštetiti i ugledu, najčešće kroz ucjenjivanje ili javno sramoćenje. Znanstveno istraživanje, provedeno 2018. godine na razini cijele Hrvatske o ponašanju korisnika na internetu i znanju po pitanjima sigurnosti i privatnosti, pokazalo je visok stupanj lakovjernosti i ne toliko loše znanje, ali sigurnosno izrazito rizično ponašanje većine korisnika (1).

 

Možda je najzanimljiviji podatak da je čak trećina ispitanika, potaknuta trik-pitanjem o kvaliteti lozinke i autoritetom samih istraživača, dragovoljno zapisala svoju lozinku na upitnik!

Neki su opći zaključci istraživanja možda bili i očekivani: žene su općenito svjesnije opasnosti, stariji korisnici interneta su oprezniji u ponašanju, korisnici s višim stupnjem obrazovanja znaju više o privatnosti, zaposleni korisnici interneta ponašaju se znatno sigurnije od nezaposlenih (1). Zanimljivo je istaknuti kako se zaposlenici višega položaja u poslovnoj hijerarhiji ponašaju znatno rizičnije, a upravo su oni najzanimljiviji za izravne hakerske prevare, jer znaju više o poslovanju i imaju višu razinu pristupa poslovnim podatcima.

Ti rezultati možda nisu neočekivani, ali potiču na oprez i razmišljanje

30 drugih knjiga iz iste kategorije: