PRIČAJ MI PRIČU Prikaži uvećano

PRIČAJ MI PRIČU

Majda Rijavec

IEP d.o.o

9789537057343

Novi proizvod

Priče nas prate od najranijeg djetinjstva. Pričali su nam ih roditelji, djedovi ili bake pokušavajući nas razveseliti, umiriti, utješiti ili uspavati. Kada smo malo porasli, kupovali su nam slikovnice, bajke i zbirke dječjih priča. Ponekad smo ih slušali na radiju, gledali na televiziji ili u kazalištu. Oni malo mlađi imali su ih na video trakama ili na CD-ima...

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

21,60 KM .

Podaci

Autor Dubravka Miljković i Majda Rijavec
Izdavač IEP d.o.o
Godina 2011
Uvez meki
Broj stranica 220
ISBN 978-953-7057-34-3
Jezik Hrvatski

Više informacija

Priče nas prate od najranijeg djetinjstva. Pričali su nam ih roditelji, djedovi ili bake pokušavajući nas razveseliti, umiriti, utješiti ili uspavati. Kada smo malo porasli, kupovali su nam slikovnice, bajke i zbirke dječjih priča. Ponekad smo ih slušali na radiju, gledali na televiziji ili u kazalištu. Oni malo mlađi imali su ih na video trakama ili na CD-ima. Koliko su djeca fascinirana pričama vjerojatno ne moramo govoriti. Nema roditelja koji nije čuo ono molećivo pričaj mi priču i po dvadeseti put pričao istu priču dok je dijete bez daha slušalo kao da priču čuje prvi put.

No, ni odrasli nisu manje fascinirani pričama. Kad sljedeći put budete na nekom predavanju, promatrajte malo ljude u publici. Kolikogod predavač govorio zanimljive stvari, mnogim slušateljima pažnja će povremeno odlutati i neće ga koncentrirano pratiti. No, ako kojim slučajem predavač kaže Sad ću vam ispričatu jednu priču svi će se prenuti i početi ga pažljivo slušati. Isto tako, ono što smo čuli na takvim predavanjima često zaboravimo, ali priča se sjećamo i nakon nekoliko godina. Zašto?

Priče obično govore o životnom iskustvu ili problemu neke druge osobe i načinu na koji ga je ona riješila. To su često problemi koje i sami imamo, mučimo se s njima i ne znamo ih riješiti. Dobra priča usmjerit će našu pažnju ne samo na taj problem i naše slabosti nego i na moguće načine rješenja i time nam pomoći da u sebi otkrijemo sposobnosti za koje nismo ni znali da ih imamo. Svaka priča otkriva nam nove mogućnosti.

U svojim knjigama smo koristile mnoge takve priče. I često je jedna kratka priča savršeno ilustrirala stranice i stranice onoga što je psihologija kao znanost otkrila o ljudskoj prirodi. No, to i nije tako čudno. Mnoge od tih priča vrlo su stare, prenosile su se s generacije na generaciju i odražavaju mudrost ne jednog čovjeka, nego milijuna ljudi. Ponekad bi nam zatrebala neka od tih priča ali ni same se nismo mogle sjetiti u kojoj knjizi smo je napisale. Isto se događalo kad bi nas neki prijatelji ili čitatelji pitali U kojoj knjizi je ona priča… ? I tako smo odlučile sve priče, kao i izreke iz knjiga, objaviti u jednoj knjizi. Za nas i za sve one koji ih žele povremeno pročitati – sebi ili nekome drugom.

Zar postoji broj veći od 100? Došavši u nepoznati grad, neki je čovjek pokušavao prodati skupocjeni sag.
- Tko će mi dati 100 zlatnika za ovaj krasan sag? - uzvikivao je prolazeći kroz grad.
Zainteresirao se jedan kupac i sag je uskoro bio prodan. Prije nego je otišao sa svojim novim sagom kupac upita:
- Zašto niste tražili više od 100 zlatnika? Ovaj sag sigurno vrijedi više.
- Zar postoji broj veći od 100? - začudi se čovjek.

Koliko ste si puta sami postavili granicu u svojim ciljevima i postignućima, koliko si često sami podmećete nogu jer vjerujete kako ne postoji broj veći od 100?

30 drugih knjiga iz iste kategorije: