FLEBOTOMIJA Prikaži uvećano

FLEBOTOMIJA

Marija Čuljak Ankica Bojčić

Medicinska naklada

9789531768320

Novi proizvod

Uzorkovanje krvi (flebotomija) je vještina uzimanja krvi od pacijenta. Svaki uzeti uzorak je dragocjen, a statistike kažu da se čak 80% liječničkih odluka temelji na rezultatima laboratorijskih pretraga. Krajnji ishod dijagnostičke pretrage je rezultat ili nalaz.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

38,30 KM .

Podaci

Autor Marija Čuljak Ankica Bojčić
Izdavač Medicinska naklada
Godina 2018
Uvez meki
Broj stranica 66
Format 17 x 24 cm
ISBN 9789531768320
Jezik Hrvatski

Više informacija

Priručnik Flebotomija (engl. phlebotomy) opisuje osnovne smjernice uzorkovanja venske i kapilarne krvi i uzorkovanja urina. Sve smjernice temelje se na smjernicama Instituta za standarde u kliničkom laboratoriju, CLSI (Clinical Laboratory Standards Institute), smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, Nacionalnim preporukama za uzorkovanje venske krvi Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, Nacionalnim preporukama za kapilarno uzorkovanje krvi. Znajući da svaki pogrešan nalaz može dovesti do pogrešne liječničke odluke, ključno je da svi zdravstveni radnici, koji sudjeluju u uzorkovanju biološkog materijala, posebno krvi, uzorkovanje rade prema istim smjernicama.

 

Uzorkovanje krvi (flebotomija) je vještina uzimanja krvi od pacijenta. Svaki uzeti uzorak je dragocjen, a statistike kažu da se čak 80% liječničkih odluka temelji na rezultatima laboratorijskih pretraga. Krajnji ishod dijagnostičke pretrage je rezultat ili nalaz. On se rabi za prepoznavanje i otkrivanje bolesti, praćenje učinka liječenja, za prognozu ishoda bolesti. Rezultati se rabe i u probiranju bolesti pučanstva, u izobrazbi i istraživanju. Nove dijagnostičke metode, klinička laboratorijska tehnologija i automatizirani analizatori uvelike su povećali potražnju za medicinskolaboratorijskim analizama.

 

Ovaj je priručnik namijenjen zdravstvenolaboratorijskim tehničarima, prvostupnicima medicinskolaboratorijske dijagnostike i svim zdravstvenim radnicima koji uzorkuju biološke materijale u zdravstvenim ustanovama.

 

30 drugih knjiga iz iste kategorije: