POKRENI SE - Obični klinci s neobičnim pričama Prikaži uvećano

PRIČE O NEUSTRAŠIVIM HRVATSKIM ŽENAMA

Tatjana Barat

IRIS ILLYRICA

9789538169205

Novi proizvod

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama zbirka je 50 književnih portreta žena koje su obilježile hrvatsko društvo.

Među njima su žene svih zanimanja i profila koje su ostavile traga u hrvatskoj, a i svjetskoj povijesti, a zajedničko im je da su sve postigle vlastitim radom u vremenu koje nije uvijek bilo poticajno za obrazovanje i profesionalno usavršavanje žena. 

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

39,70 KM .

Podaci

Autor Tatjana Barat
Izdavač IRIS ILLYRICA
Godina 2019
Uvez tvrdi
Broj stranica 113
Format 16.5 x 24.0 cm
ISBN 9789538169205
Jezik Hrvatski

Više informacija

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama zbirka je 50 književnih portreta žena koje su obilježile hrvatsko društvo.

Među njima su žene svih zanimanja i profila koje su ostavile traga u hrvatskoj, a i svjetskoj povijesti, a zajedničko im je da su sve postigle vlastitim radom u vremenu koje nije uvijek bilo poticajno za obrazovanje i profesionalno usavršavanje žena. Priče o neustrašivim hrvatskim ženama izrazito je vrijedno djelo dječje književnosti. U umjetnički kvalitetnim i poučnim tekstovima djeca mogu saznati pregršt općih povijesnih činjenica te naučiti mnogo o hrabrim i odvažnim ženama koje su utjecale na vrijeme u kojem su živjele.

To je knjiga koja će djeci omogućiti da upoznaju pedeset iznimnih žena, pedeset žena koja su bile pionirke u svome području djelovanja, koje su se borile protiv predrasuda društva i unatoč svemu slijedile svoju strast.
Priče su to o ženama koje se, unatoč tome što su neke od njih nazivali i "šašavim babama", nisu predavale.
Od prve liječnice Milice Šviglin koja se čak ni nije smjela obrazovati u domovini, prve dirigentice Ivane Fišer, pedijatrice Feđe Fišer Sartorius koja je jedna od zaslužnih za osnivanje Dječje bolnice u Klaićevoj, konzervatorice dvorca Trakošćan Zdenke Munk, prve novinarke Marije Jurić Zagorke, pravnice Mire Alenčić koja je bila prva i dosad jedina dekanica Pravnog fakulteta u Zagrebu i koja je oformila obiteljsko pravo, do pedagoginje i učiteljice Marije Jambrišak koja se čitav život borila za ženska prava i zahvaljujući kojoj žene danas mogu studirati na zagrebačkom Sveučilištu te brojnih drugih.
U knjizi je zastupljeno i nekoliko književnica za djecu kako bi mali čitatelji prepoznali i neke žene s kojima su se već susreli tijekom obrada lektirnih djela, poput Ivane Brlić Mažuranić, Sunčane Škrinjarić i Jagode Truhelke.
Ono što povezuje sve žene je to što su bile pionirke u svojim područjima i što su vjerovale da je obrazovanje jedini put prema uspjehu, a upravo takvu poruku autorica želi prenijeti i svojim budućim čitateljima.
Od prve hrvatske pilotkinje, prve liječnice, prve kazališne redateljice, prve dirigentice, prve balerine, prve doktorice fizike pa sve do oceanografkinja, botaničarki, vrsnih kemičarki, novinarki, etnografkinja i drugih struka, te su žene pokazale kako mogu mijenjati društvene norme.

Također pogledajte

30 drugih knjiga iz iste kategorije: