OPANCI DIDA VIDURINE Prikaži uvećano

OPANCI DIDA VIDURINE

Mile Budak

SysPrint d.o.o.

9789536041677

Novi proizvod

Opanci dida Vidurine zbirka je pripovijedaka autora Mile Budaka, a objavljena je 1933. godine. Sastoji se od pet priča: Opanci dida Vidurine, E l’ vira?!, Pod gorom, Zemljice, majko! i Grgičine gusle. Novele nisu izravno povezane radnjom ili likovima, ali imaju mnogo toga zajedničkog.

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

19,90 KM .

Podaci

Autor Mile Budak
Izdavač Sysprint
Godina 1998
Uvez tvrdi
Broj stranica 116
Format 20.0 x 23.0 cm
ISBN 9789536041677
Jezik Hrvatski

Više informacija

Opanci dida Vidurine zbirka je pripovijedaka autora Mile Budaka, a objavljena je 1933. godine. Sastoji se od pet priča: Opanci dida Vidurine, E l’ vira?!, Pod gorom, Zemljice, majko! i Grgičine gusle. Novele nisu izravno povezane radnjom ili likovima, ali imaju mnogo toga zajedničkog. Radnja svih priča smještena je u ličku, prvenstveno ruralnu sredinu, a likovi koji se pojavljuju potječu najčešće iz te sredine te se često u nju vraćaju nakon godina provedenih “u svijetu”.

Moglo bi se reći kako je okvirno vrijeme radnje svih priča također zajedničko, a iako se ono nigdje eksplicitno ne navodi, da se zaključiti da je riječ o kraju 19. i početku 20. stoljeća. Primjerice, u priči Pod gorom, 88-godišnji Dujam tvrdi kako se sjeća kad se pročulo da je umro Napoleon.

Osim što ih povezuje kronotop, priče su obilježene snažnom moralnom notom. Mnogi likovi, a često i pripovjedač, zastupnici su tradicionalnog sustava vrijednosti te se gotovo svaka priča može idejno sublimirati u neku vrstu pouke pa čak i aforizma kojima ove priče vrve.

Također pogledajte

30 drugih knjiga iz iste kategorije: