ŽUTA MONA LISA Prikaži uvećano

ŽUTA MONA LISA

Sanijela Matković

Matica hrvatska

Novi proizvod

Iako radnja ovog književnog djela prati odrastanje i sudbinu dječaka Borne, kojem je rat iz života iščupao oba roditelja, glavni lik romana je vukovarska bolnica, simbol otpora, bolnica koju svakodnevno granatiraju namjerno i zlurado. 

Na kraju knjige autorica je upisala imena poginulih i nestalih branitelja, onih koji su najvećom žrtvom omogućili da grad diše iznova slobodan.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

20,00 KM .

Podaci

Autor Sanijela Matković
Izdavač Matica hrvatska
Godina 2020
Uvez meki
Format 20x20 cm
Jezik Hrvatski

Više informacija

Iako radnja ovog književnog djela prati odrastanje i sudbinu dječaka Borne, kojem je rat iz života iščupao oba roditelja, glavni lik romana je vukovarska bolnica, epopeja jednog naroda, simbol otpora, bolnica koju svakodnevno granatiraju namjerno i zlurado.

Autorica bilježi kronologiju zbivanja u bolnici u koju neprekidno stižu novi ranjenici. Žrtve dobivaju lica, identifikaciju, život koji su imale.

Sanijela Matković dokumentira i ulogu nekih izvanrednih osoba koje su neustrašivo i svakodnevno ublažavale nesreću koja je zločinački pirovala nad gradom i bolnicom. Zabilježila je i riječi profesora književnosti i bibliotekarstva, ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića:

„Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi… Grad, to ste vi!“

Profesor Glavašević je do zadnjeg dana ostao sa svojim gradom, a onda je odveden na Ovčaru i ubijen. Njegovo djelo, sjeme plemenitosti i ljepote nije moglo biti ubijeno. Ulazi u srca svih plemenitih ljudi i budi osjećaj da za čovjeka još ima nade. U dokumentarnom, kronološkom opisu zbivanja u bolnici, spominje se i djelovanje doktorice Vesne Bosanac koja je pokazala svijetu što znači biti liječnik, što znači davati prioritet bolesnima i ranjenima.

Autorica je ovaj roman posvetila svom rođaku Veselku Crnjcu,  odvedenom i na Ovčari ubijenom branitelju, čiji su zemni ostaci dugo traženi, dok nisu pronađeni i položeni u svoj vječni dom na rodnoj grudi, dražoj od života.

 Drugi dio romana prati sudbinu dječaka Borne, djeteta kojem je na početku odrastanja oteto sve što čini djetinjstvo, što čini život i čija je sudbina prepuštena institucijama i dobrim ljudima. Borna zrači dobrotom, slijedi svoj put i dobro uvijek dobrim vraća. Likovno nadaren, odlučuje postati slikar. Stil autorice postaje mekši, s malim poetskim natruhama, kratkim, živim dijalozima.

   „Ne, ne znam ništa o slikarstvu, ali želim slikati. Želim da svaki trenutak od danas ima sliku. Neću pamtiti riječi, neću pamtiti susrete, neću pamtiti ništa. Sve ću staviti u slike. Čitav moj život bit će jedna velika slika.”

A prva slika o kojoj je Borna počeo razmišljati bila je Mona Liza, rad talijanskog renesansnog majstora Leonarda da Vincija.

Ta intrigantna Mona Liza dječaku postaje nadahnuće za njegovu Mona Lizu, djevojčicu Tinu, koja je, kao i on, ostala bez svojih bližnjih. Neće to biti imitacija poznate slike. Borna svojim dječjim, povrijeđenim srcem naslućuje što je ključ ljudskog napretka. On osjeća da učeći od drugih, ne kopira njihove domete, već stvara svoje. Njegova će Mona Liza biti samo njegova, a obojat će je žutom bojom radosti, sunca i obnovljenog života.

Jer kako je rekao profesor Glavašević: „  Morate iznova graditi.

Prvo – svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim – svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost.

I nemojte biti sami u budućnosti.

A grad… Za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe.

Grad – to ste vi.”

Na kraju knjige autorica je upisala imena poginulih i nestalih branitelja, onih koji su najvećom žrtvom omogućili da grad diše iznova slobodan. Nestali iz trenutne realnosti, zakoračili su na stazu nezaborava koju će naraštaji nositi u svom pamćenju i prenositi je novim generacijama. Sanijela Matković ovom knjigom pomaže da sjećanje na posebne, požrtvovane, hrabre  ljude u umu ne izblijedi, da se istina o jednom vremenu i jednom gradu vremenom ne zatre.

Marija Juračić, prof.

Također pogledajte

30 drugih knjiga iz iste kategorije: