ZDRAVSTVENA PSIHOLOGIJA Prikaži uvećano

ZDRAVSTVENA PSIHOLOGIJA

Mladen Havelka

Školska knjiga

9789530216181

Novi proizvod

Zdravstvena psihologija je "…skup specifičnih, obrazovnih, znanstvenih i stručnih doprinosa psihologije kao zasebne discipline, unaprjeđenju i očuvanju zdravlja, sprječavanju i liječenju bolesti, te uočavanju etioloških i dijagnostičkih povezanosti zdravlja, bolesti i pratećih smetnji" (Matarazzo, 1980.). 

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

31,25 KM .

Podaci

Autor Mladen Havelka
Izdavač Školska knjiga
Godina 2009
Uvez meki
Broj stranica 125
ISBN 978-953-0-21618-1
Jezik Hrvatski

Više informacija

Zdravstvena psihologija je novija grana primijenjene psihologije koja se snažno razvijala u posljednjih dvadesetak godina. Iako su psihološka istraživanja složenih odnosa na relaciji psihičko - tjelesno odavno prisutna u psihologiji, tek oko 1980. nastaju cjelovitiji teorijski pristupi u tumačenju složenih odnosa između psihičkih stanja, ponašanja, zdravlja i bolesti. Na temelju tih spoznaja započinje se razvijati i širiti praktična primjena psihologije u rješavanju brojnih složenih problema zdravstvene prakse pod nazivom zdravstvena psihologija. Zdravstvena psihologija je "…skup specifičnih, obrazovnih, znanstvenih i stručnih doprinosa psihologije kao zasebne discipline, unaprjeđenju i očuvanju zdravlja, sprječavanju i liječenju bolesti, te uočavanju etioloških i dijagnostičkih povezanosti zdravlja, bolesti i pratećih smetnji" (Matarazzo, 1980.). 

Neki od specifičnih problema kojima se bavi zdravstvena psihologija su: utjecaj psihičkih činilaca na zdravlje i bolest, načini prevencije rizičnog zdravstvenog ponašanja, psihološki vidovi raznih simptoma i dijagnoza te medicinskog postupka, problemi vezani uz (ne)pridržavanje savjeta i uputa liječnika, važnost uspješne komunikacije između zdravstvenih djelatnika i bolesnika, psihološke intervencije prije invazivnih medicinskih zahvata, psihološki mehanizmi i načini terapije kronične boli i drugi. Najvažniji časopisi iz zdravstvene psihologije su British Journal of Health Psychology, Psychology and Health i Health Psychology.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: