LJUBLJENA Prikaži uvećano

LJUBLJENA

Toni Morrison

Lektira d.o.o. Kostrena

9789537680442

Novi proizvod

Temeljen na istinitom događaju iz 1856. kad je mlada crnkinja Margaret Garner ubila svoje dijete ne želeći da ga ponovo vrate u ropstvo, ovaj očaravajući roman pretvara povijest u priču jednako snažnu kao Egzodus i jednako intimnu kao uspavanka.  

Više detalja

Ovaj proizvod je rasprodan

51,70 KM .

Podaci

Autor Toni Morrison
Izdavač Lektira d.o.o.
Godina 2020
Uvez tvrdi
Broj stranica 276
Format 16×24 cm
ISBN 9789537680442
Jezik Hrvatski

Više informacija

Toni Morrison (1931.-2019.) pravim imenom Chloe Anthony Wofford, jedna je od najznačajnijih književnica današnjice. Bila je nastavnica na nekoliko američkih sveučilišta i profesor na Princetonu. Dugi niz godina radila je kao urednica poznate nakladničke kuće Random House. Godine 1987. objavljuje roman Ljubljena za koji dobiva najznačajnije nacionalne nagrade American Book Award i Pulitzerovu nagradu, a 1993. i Nobelovu nagradu za književnost.
Temeljen na istinitom događaju iz 1856. kad je mlada crnkinja Margaret Garner ubila svoje dijete ne želeći da ga ponovo vrate u ropstvo, ovaj očaravajući roman pretvara povijest u priču jednako snažnu kao Egzodus i jednako intimnu kao uspavanka. O životu Margaret Garner nastala je istoimena opera 2005. prema libretu Toni Morrison, a u ovom romanu prezime dobroćudnog robovlasnika je Garner. Sethe, glavni lik romana, rođena je kao rob i nikada nije saznala tko joj je otac, a majku jedva da je vidjela. Iako je pobjegla u državu koja je ukinula ropstvo, i poslije 18 godina ona još uvijek nije slobodna. Njenu svijest progone mučne uspomene iz doba ropstva, a njen novi dom progoni duh dvogodišnje kćeri koju je ubila da ne padne u ponor ropstva! Na grobu djeteta nema imena i prezimena, ugravirana je samo riječ Ljubljena…
Po romanu je 1998. snimljen istoimeni film s Oprah Winfrey i Dannyjem Gloverom u glavnim ulogama.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: