Nakladnici

Autori

Popis djela po autoru Eshil, Sofoklo, Euripid

ESHIL je rođen 525. godine prije Krista u Eleuzini kod Atene, a umro 456. u Geli na dvoru sirakuškog tiranina Hijerona. Živio je u doba velikih povijesnih zbiivanja - grčko-perzijskih ratova i stvaranja atenske demokracije. Smatraju ga ocem tragedije.

SOFOKLO (496.-405. u Ateni), dobro obrazovan, materijalno osiguran, nije napuštao domovinu i stekao je golemu popularnost još za života,a nakon smrti proglašen je herojem. Aristotel ga je veoma cjenio i uzdignuo njegove tragedije na razinu uzora. Očuvane su mu tragedije: Antigona, Kralj Edip, Edip na Kolonu, Elektra, Filoktet, Trahinjanke, Ajant i veliki dio satirske drame Sljednici.

EURIPID (480. Salamina--406. Makedonija), posljednji od trojice najvećih, pobijedio je samo četiri puta u natjecanju za Dionizije, a pravu slavu stekao je tek posmrtno. Od svih Euripidovih tragedija do nas su došle: Alkestida, Medeja, Hipolit, Heraklova djeca, Mahniti Heraklo, Andromaha, Ijon, Hekaba, Pribjegarke, Trojanke, Helena, Elektra, Feničanke, Rez, Orest te satirska drama Kiklop.

Prikazuje 1 - 1 1 stavku
Prikazuje 1 - 1 1 stavku