IMUNOHEMATOLOGIJA I TRANSFUZIJSKA MEDICINA Prikaži uvećano

IMUNOHEMATOLOGIJA I TRANSFUZIJSKA MEDICINA

Damir Grgičević i Tomislav Vuk

Medicinska naklada

9789531761055

Novi proizvod

Iscrpno su opisani poslovi zdravstvenoga tehničara u laboratoriju koje on u stvarnosti i radi. Isto tako, detaljno su opisani i drugi poslovi koje zdravstveni tehničar i medicinska sestra moraju napraviti za uspješno transfuzijsko liječenje.

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

38,50 KM .

Podaci

Autor Damir Grgičević i Tomislav Vuk
Izdavač Medicinska naklada
Godina 2000
Uvez meki
Broj stranica 162
ISBN 978-953-176-105-5
Jezik Hrvatski

Više informacija

Transfuzijska se medicina brzo mijenja.U odnosu na godinu 1992., u transfuzijskoj medicini su postavljeni novi standardi kvalitete i novi zahtjevi za sve djelatnike koji sudjeluju u pripravi krvnih pripravaka, laboratorijskom ispitivanju ili u drugim poslovima u transfuzijskom laboratoriju ili u transfuzijskom liječenju bolesnika. Djelatnici koji rade na tim poslovima moraju naučiti nove činjenice, nove postupke, promijeniti način razmišljanja i, sukladno tome, promijeniti način rada. Kvaliteta postaje najznačajnija riječ novoga desetljeća i učenici u školi moraju naučiti što ona znači u transfuzijskoj medicini i kako je postići.
Udžbenikje ponajprije namijenjen učenicima srednjih škola za zdravstvene tehničare. U udžbeniku su iznesene osnovne postavke transfuzijske medicine, a nisu detaljno opisivane fiziološke i patofiziološke promjene. Isto tako autori nisu detaljno opisivali uzimanje krvi, posebne načine uzimanja krvi, laboratorijska ispitivanja prisutnosti uzročnika zaraznih bolesti, pripravu krvnih pripravaka i derivata plazme, kao i provedbu transfuzijskoga liječenja. Ti dijelovi transfuzijske medicine opisani su u obujmu koji je potreban i dostatan da učenik, odnosno kasnije zdravstveni djelatnik, razumije i nauči što treba napraviti i zašto se određeni posao radi na određeni način. Samo su površno opisani poslovi koje radi i u kojima odlučuje liječnik, kao npr. indikacije u primjeni krvnih pripravaka.
Iscrpno su opisani poslovi zdravstvenoga tehničara u laboratoriju koje on u stvarnosti i radi. Isto tako, detaljno su opisani i drugi poslovi koje zdravstveni tehničar i medicinska sestra moraju napraviti za uspješno transfuzijsko liječenje. Učenik treba naučiti što je kvaliteta i kako je postići u radu i rezultatima rada, bez obzira na to je li riječ o intelektualnom ili fizičkom radu. Stoga je u udžbeniku dodano poglavlje o kvaliteti.
Uz svako poglavlje postoje pitanja prema kojima učenik može provjeriti znanje. Na kraju knjige objavljeni su najčešći pojmovi u transfuzijskoj medicini. Ostali pojmovi navedeni su zbog jednostavnijega razumijevanja rezultata nalaza i govora djelatnika koji rade u transfuzijskom laboratoriju.
Mislimo da ovaj udžbenik može biti i priručnik svim djelatnicima srednje i više stručne spreme koji djelomično ili potpuno obavljaju poslove iz područja transfuzijske medicine.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: