Nenasilno rješavanje sukoba Prikaži uvećano

NENASILNO RJEŠAVANJE SUKOBA

Marina Ajduković Nina Pečnik

Alinea d.o.o.

9789531800723

Novi proizvod

Potiču se kooperacija, komunikacija i afirmacija te samopouzdanje djece. Uključene su vježbe i opisan način rješavanja sukoba - posredovanjem.

Više detalja

dostupno

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

10,80 KM .

Podaci

Autor Marina Ajduković Nina Pečnik
Izdavač Alinea d.o.o.
Godina 2007
Uvez meki
Broj stranica 78
ISBN 9789531800723
Jezik Hrvatski

Više informacija

Zanimanje za nenasilno rješavanje sukoba već od dječje dobi sve je veće, a ova je knjiga odgovor na pitanja koja se u vezi s ovom temom postavljaju. Nakon objašnjavanja osnovnih pojmova - sukob, konstruktivno rješavanje i socijalne vještine - autorice vode kroz pojedine faze programa u kojemu se - sudjelovanjem u igrama - usvajaju i vježbaju vještine konstruktivnog ponašanja u konfliktnim situacijama. Potiču se kooperacija, komunikacija i afirmacija te samopouzdanje djece. Uključene su vježbe i opisan način rješavanja sukoba - posredovanjem.

Iz predgovora III. izdanju
   Interes za poticanje nenasilnog rješavanja sukoba u dječjoj dobi sve je veći, o čemu svjedoči i treće izdanje ovog priručnika. Prvo izdanje nastalo je tijekom 1992. godine (objavljeno je u ožujku 1993.) kada nam je namjera bila pomoći dobrovoljkama i dobrovoljcima - studentima socijalnog rada i psihologije - koji su nastojali olakšati i obogatiti život prognanoj djeci. Nismo se mogle osloniti na dotad našu oskudnu literaturu o ovoj temi, pa smo svoj pristup temeljile na osnovama grupnog rada (Toseland i Rivas, 1984.) te na dotadašnjim iskustvima i spoznajama o poticanju konstruktivnog rješavanja konflikata školske djece (Putzman i sur., 1988.; Kreidler, 1984.; McGinnis i Goldstein, 1984.) koje smo nastojale prilagoditi našim uvjetima. 
   Drugo izdanje priručnika (objavljeno u ožujku 1994.) dopunile smo novim igrama i aktivnostima jer smo u daljem radu s izbjeglom djecom uočile koje dijelove priručnika valja proširiti i na koji način. Tako smo proširile poglavlja koja se odnose na samopotvrđivanje i suosjećanje djece; detaljnije smo opisale korake nenasilnog reagiranja u nekim situacijama sukoba i posredovanja među djecom. Tijekom vremena naš je priručnik nadišao svoju prvotnu namjenu - postao je korisnim štivom školskih i vrtićkih pedagoga i psihologa, učitelja, odgajatelja, socijalnih pedagoga, socijalnih radnika, roditelja. Priručnik se koristi u različitim sredinama: od vrtića, školske učionice, dječjeg doma, ustanova za odmor i rekreaciju do obiteljskog doma. To ulijeva nadu da će učenje vještina nenasilnog rješavanja sukoba od najranije dobi postupno stvoriti okružje u kojemu će biti manje sukoba a više razumijevanja te u kojemu će se sukob poimati kao naravna pojava u ljudskoj zajednici koji proizlazi iz dobrodošle različitosti shvaćanja i interesa ljudi, ali koji se može riješiti nenasilno i kreativno, na dobrobit svih koji su se u njemu našli. 

Također pogledajte

30 drugih knjiga iz iste kategorije: